Organisatoren van "IFTAR VOOR MANEBLUSSERS op de Mechelse Grote Markt
David Legreve Organisatoren van "IFTAR VOOR MANEBLUSSERS op de Mechelse Grote Markt

Iftar verenigt Maneblussers en maakt kanker bespreekbaar

De Grote Markt vormt op zaterdag 18 mei het decor voor de derde editie van de ‘Iftar voor Maneblussers’. Iedereen is welkom om deel te nemen aan het islamitisch gebruik, dat gecombineerd wordt met muziekoptredens.

De iftar is de maaltijd die moslims nuttigen na zonsondergang tijdens de vastenmaand ramadan. Nadia Charradi van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) stelde het gebruik open voor alle Mechelaars. “Ik ben heel fier dat we steeds meer Mechelaars van alle achtergronden bereiken”, zegt ze.

“Het is een statement”, vindt Ng Sauw Tjhoi, voorzitter van Welcome in Mechelen. “Een islamitisch gebruik verovert de publieke ruimte en laat iedereen meegenieten.” Onder meer ook de vluchtelingen van het opvangcentrum aan de Zwartzustersvest zijn uitgenodigd, BV’s Bert Gabriëls en Frank Deboosere zijn fan.

Berbertent

De oosterse maaltijd (halal en vegetarisch) wordt verzorgd door Tahiri Jaouad en zijn Dim Sum in de Leopoldstraat. Deelname kost 15 euro (5 voor mensen met kansentarief), inschrijven is verplicht (via iftarmechelen2800@gmail.com). Er is plaats voor zo’n 250 eters. De maaltijd wordt omstreeks 21.30 uur aangevat.

Er zal een authentieke Berbertent staan, een muzikaal programma gaat de iftar vooraf. Vanaf 18 uur treden soefikwartet Anachid Al Andalus, de Mechelse singer-songwriter Ahmed El Ghalbzouri, slam-poet Yannick Moyson, Braziliaans duo Encontro Feliz, kinderkoor Les Petits Coeurs en elektropopartiest Simon Daod op. Voor kinderen staan onder meer een springkasteel en pannenkoeken op het programma.

Taboe

De opbrengst van de iftar gaat naar Kom op tegen Kanker. Geen toeval. De organisatie grijpt de iftar aan om kanker beter bespreekbaar te maken. “In sommige moslimmiddens is kanker nog taboe. Dat moet doorbroken worden. We werken daartoe met wenskaartjes in de vorm van het handje van Fatima”, zegt Naziha Maher van Kom op tegen Kanker.

Het Mechelse stadsbestuur juicht de organisatie toe. “Het is een moment dat verschillende Mechelaars elkaar kunnen ontmoeten. Eten is verbindend”, zegt schepen Gabriella De Francesco. Haar college Björn Siffer ziet er een evolutie in. “De verschillende gemeenschappen stellen hun gebruiken open voor alle Mechelaars, zoals onlangs ook het Holi Festival of Colors van de Indische gemeenschap.”

Meer informatie hier.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer