Archiefbeeld van een eerdere klimaatactie in Mechelen.
David Legreve Archiefbeeld van een eerdere klimaatactie in Mechelen.

Klimaatmars als klasuitstapje? Busleyden Atheneum krijgt wind van voren van mama

Busleyden Atheneum – Campus Botaniek is in het oog van de storm beland. De Mechelse school leek leerlingen te verplichten om deel te nemen aan de klimaatmars van donderdag en kreeg daar heel wat kritiek voor op sociale media.

Mama Kim Brooks bond de kat de bel aan. Ze kreeg net zoals de andere ouders een brief van de school met de mededeling dat deze zou deelnemen aan de klimaatmars en dat leerlingen die afwezig zijn een doktersbriefje dienen te bezorgen. Het schiet bij haar in het verkeerde keelgat. Ze wil niet dat haar 13-jarige dochter deelneemt. “De actie gaat uit van een politiek geïnspireerde beweging, terwijl een school toch politiek neutraal moet zijn”, vindt ze. Ze stelt zich ook vragen bij de verantwoordelijkheid mocht er iets gebeuren tijdens de betoging. “Wordt mijn dochter verplicht, dan stap ik naar de schoolinspectie”, besluit ze.

Geen verplichting

Volgens directeur Stefaan Croonen zullen leerlingen niet worden verplicht om deel te nemen aan de klimaatmars. “Maar we hebben die keuze bewust niet expliciet gegeven omdat we vrezen dat sommige dan uit gemakzucht niet zullen meegaan.” Voor de directeur heeft de deelname aan de klimaatmars niets met politiek te maken. “Het is voor onze school de apotheose voor een resem lessen en projecten rond klimaat en milieu.” De leerlingen die niet willen of mogen deelnemen, zullen een alternatieve activiteit aangeboden krijgen. De directeur wijst er nog op dat slechts zeer weinig leerlingen mee gingen betogen in Brussel. Enkel Campus Botaniek neemt deel aan de mars, de andere campussen van het Busleyden Atheneum niet.

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Boons

    Een betoging is naar mijn gevoel geen schooluitstap. Betogen is een democratisch recht, geen plicht, ook voor onze jongeren. Ik zie dan ook niet in dat een school dit recht in het kader van leerplandoelstellingen kan omzetten in een plicht. Kan dit eigenlijk juridisch gezien wel?

  • eric debanne

    Niet meer normaal dat gedoe.... Ze worden met de dag gekker ... Die ouders zien blijkbaar niet dat de politiek hen hier meesleurt voor eigen belang ...groen vergif ...

Lees meer