3 Bernat Scheffer en Jamila Hamdann Lachkar renoveren het voormalig café Apollon. De buitenkant is al afgewerkt.
David Legreve Bernat Scheffer en Jamila Hamdann Lachkar renoveren het voormalig café Apollon. De buitenkant is al afgewerkt.

Koppel zet toch door met ‘Apollon’: fietshotel, brasserie en co-creatieplek op komst

Als alles volgens plan verloopt, dan opent in de lente van volgend jaar een nieuw project in de voormalige Apollon aan het dorpsplein van Muizen. Er komen een fietshotel, brasserie en co-creatieplek. “De Muizenaars hebben ons overtuigd toch door te zetten”, vertellen de initiatiefnemers.

Nadat Micheline Scheyvaerts twee jaar geleden een punt zette achter haar volkscafé Apollon, namen Bernat Scheffer en Jamila Hamddan Lachkar (sinds december Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V) over. Ze gaven de buitenzijde van het verwaarloosde pand zijn oude grandeur terug, maar daar bleef het bij. In maart vorig jaar klonk het plots dat ze het pand weer zouden verkopen en hun droom weer zouden opbergen omwille van de onmogelijke eisen die de stad hen oplegde.

“We hadden er genoeg van om telkens weer opnieuw in overleg te moeten gaan en telkens weer een negatief advies te krijgen. De gedragenheid bij de buurtbewoners heeft ons echter overtuigd en voortgestuwd om er toch mee verder te gaan. We voelen ons echt welkom in Muizen en hebben daar kracht uit geput om toch weer een nieuw concept uit te schrijven”, vertelt Jamila. Dat concept kreeg in december ook de goedkeuring van de stad, zodat er na anderhalf jaar stilstand weer aan renoveren kan worden gedacht.

Geen feestzaal

De brasserie blijft, maar wordt beperkter omdat de stad geen veranda wil, maar wel een open terras. De bed- en breakfast werd gewijzigd in een hotel, het aantal kamers verhoogd van 7 naar 9. De feestzaal op de eerste verdieping komt er niet. Dat is een groot offer. “Die ruimte is altijd een zaal geweest en eigenlijk ook de ziel van het ganse gebouw. Vanuit de bouwcommissie werd ons gevraagd om deze te compartimenteren, maar dat willen wij niet. We gaan wel een opdeling maken, maar dan modulair zodat we er later nog alle kanten mee uitkunnen.” De ruimte zal dienst doen als ontbijtruimte voor het hotel en vergaderruimte.

Het sociale karakter van het project blijft behouden. “Bedoeling is dat we een coöperatief model gaan uitwerken waar veel partners en verenigingen kunnen aan meewerken. De mensen van Muizen moeten hier hun ding kunnen doen.” Naast partners zoekt het koppel ook een naam. Heel wat dorpsbewoners willen terug naar Apollon, maar dat zien de eigenaars zelf niet zitten. “We proberen de geschiedenis een plek te geven, maar willen echt wel een nieuwe weg inslaan. Wie suggesties heeft, mag altijd mailen. Met al die voorstellen zullen we zeker iets doen.” Ideeën zijn welkom via j.bermila@gmail.com.

3 Op de eerste verdieping ligt een voormalige cinemazaal.
David Legreve Op de eerste verdieping ligt een voormalige cinemazaal.
3 Reproductie van een foto uit de oude doos van café Apollon
David Legreve Reproductie van een foto uit de oude doos van café Apollon

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Liliane Goovaerts

    Jamila dat is(wordt) prachtig. Veel succes met jullie project!

Lees meer