2 Linde en Riet in hun pannenkoekenkraam op de markt.
Marc Aerts Linde en Riet in hun pannenkoekenkraam op de markt.

Linde en Riet laten iconisch pannenkoekenkraam op markt na 25 jaar over

Na 25 jaar hebben moeder Linde en dochter Riet (35) besloten om hun iconisch pannenkoekkraam op de wekelijks zaterdagmarkt in Mechelen over te laten. Heistenaar Dimitri Lhoir (38) van wafelkraam ’t Gaufre’tje neemt het kraam over. “Lang heb ik niet moeten twijfelen”, vertelt de marktkamer.

Goed of slecht weer, winter of zomer. Het pannenkoekenkraam op de Schoenmarkt was de afgelopen 25 jaar niet meer weg te denken aan het Schepenhuis op de Schoenmarkt. Elke zaterdag waren moeder en dochter op post en werden er van ’s ochtends tot ’s middags pannenkoeken gebakken. Moeder Linde heeft al jaren ervaring als marktkraamster. Zij startte jaren geleden met een juwelenkraam. “Maar door de komst van juwelen in grotere winkels, viel dat wat stil. Dus werd er gezocht naar alternatieven”, doet dochter Riet het verhaal. “Na een vakantie in Frankrijk kwamen we op het idee om een pannenkoekenkraam op te starten.”

Icoon

25 jaar later groeide het pannenkoekenkraam uit tot een van de meest iconische kramen op de wekelijkse markt. “Maar we doen dit beiden naast onze vaste job en vonden het stilaan welletjes geweest. Al onze vrije tijd ging naar het kraam dus we moesten een keuze maken. Na lang denken hebben we ons kraam te koop gezet”, aldus Riet. Niet veel later kwam collega-marktkramer Dimitri op de proppen. De marktkramer was meteen geïnteresseerd om het pannenkoekenkraam over te nemen. “Ik wilde dit kraam niet in de verkeerde handen laten vallen”, reageert Dimitri. “Zelfs heb ik in ieder geval niet lang moeten nadenken.”

De Heistenaar is van opleiding grafisch vormgever. Na vijf jaar in een drukkerij te hebben gewerkt en daarnaast te hebben geholpen op de markt bij een kippenboer, maakte hij de overstap naar full-timer marktkramer. “Ik heb toen gezocht naar een product waar er op dat moment vraag achter was en zo ben ik uiteindelijk bij de wafels terecht gekomen”, klinkt het bij Dimitri. “Nu staan we al zo’n vijftien jaar op de markt met veertien soorten wafeltjes. En telkens komt er wel iets bij.”

Helemaal nieuw is het bakken van pannenkoeken niet voor Dimitri. Ook op zijn marktkraam konden er pannenkoeken worden gekocht. “Maar het pannenkoekenkraam van Linde en Riet wordt behouden. Het worden twee afzonderlijke kramen waar ons pannenkoekenrecept bij het Gaufre’tje blijft en het recept van Riet en Linde in het pannenkoekenkraam.” aldus Dimitri. Ondanks de overname, verdwijnen moeder en dochter voorlopig nog niet uit het straatbeeld. “We blijven hier nog wat langer om Dimitri te helpen in het begin”, besluiten Riet en Linde. “Bovendien vinden we het te leuk om meteen te stoppen. Ondanks de vroege uren en het harde werk (lacht).”

2
Marc Aerts

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean marc lhoir

    Succes

Lees meer