Man met felle hoofdpijn vervalste 89 voorschriften voor Dafalgan

Minstens 89 doktersattesten heeft Karen T., een 43-jarige Mechelaar, vervalst. Gisteren stond hij hiervoor terecht. Hij riskeert een celstraf van vijftien maanden met probatie-uitstel.

"Het was voor mijn hevige hoofdpijnen", verklaarde de 43-jarige Karen T. gisteren aan rechter Erika Colpin. Ontkennen dat hij de doktersattesten vervalste, deed de man niet.


Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bracht het onderzoek begin dit jaar op gang. Het FAGG kregen volgens de openbaar aanklager op verscheidene tijdstippen, maar kort op elkaar, verdachte voorschriften binnen. Telkens hadden artsen enkel Dafalgan codeïne voorgeschreven op naam van de beklaagde en zijn vrouw. "In totaal was er sprake van 89 voorschriften. Dat was volgens de verklaringen van de beklaagde slechts het topje van de ijsberg", zei openbaar aanklager Peter Peereboom.


In zijn naar eigen zeggen eerlijke verklaringen tegenover de politie gaf de betichte toe dat er mogelijk nog meer voorschriften zijn én dat de pillen strikt voor eigen gebruik waren. "Per maand zou hij een twintig dozen met 36 tabletten hebben aangekocht", voegde de aanklager nog toe. Omgerekend betekent dit dat de man gemiddeld een Dafalgan per uur slikte. "Er is dus een duidelijk verslavingsprobleem dat moet worden aangepakt", besloot Peereboom. Hij vorderde een celstraf van vijftien maanden met probatie-uitstel.


De veertiger ontkende niet dat hij een probleem had en gaf toe dat hij wil werken aan zijn probleem. "Al heb ik nu geen hoofdpijn meer en heb ik die medicatie ook niet meer nodig", besloot T. zijn eigen pleidooi. De rechter nam de zaak in beraad, een vonnis volgt op 4 december. (TVDZM)

Lees meer