2 Karel Meyer van Sava zat op de eerste rij tijdens de actie van DOVO.
David Legreve Karel Meyer van Sava zat op de eerste rij tijdens de actie van DOVO.

Middagshift horecazaken in de soep gedraaid

Het bomalarm kwam de horecazaken op de Grote Markt bijzonder slecht uit. De meeste brasseries begonnen aan de voorbereidingen voor de middagshift. Enkele groepen klanten die hadden gereserveerd, zijn niet ter plaatse geraakt.

"Op het moment van de bommelding waren hier een vijftal tafels bezet", vertelt kelner Pascal Bergen (45) van brasserie De Met. Die was bij de eerste zaken die de politie meteen heeft ontruimd. "De politie kwam binnen en zei ons dat we het pand meteen moesten verlaten. Alles verliep zonder problemen", gaat de kelner verder.


Op politiebevel moesten de gasmeters afgesloten worden en het licht in de zaak worden uitgedaan. Nadat de perimeter was uitgebreid, moesten ook de horecazaken aan de overkant van de Grote Markt worden geëvacueerd. Of toch de klanten op het terras. "Dat was bij ons voor een driekwart gevuld", zegt Karel Meyer (59), uitbater van Sava. "Van de politie moesten we allemaal naar binnen én binnen blijven. De politie hield ons in de gaten."


De ontruiming kon niet slechter uitkomen, op een van de drukste momenten van de dag. "Er is een reservatie die niet is kunnen doorgaan omdat de mensen hier niet geraakten. En we hebben een personeelslid moeten afbellen", vervolgt Pascal nog. Zijn overbuur Karel vult aan: "Ook bij ons zijn twee reservaties van grote groepen niet kunnen doorgaan."

2 Kelner Pascal Bergen van De Met zag zijn klanten ge-evacueerd worden.
David Legreve Kelner Pascal Bergen van De Met zag zijn klanten ge-evacueerd worden.

Overmacht

Toen het verdachte pakket een reiskoffer met twee boeken bleek te zijn en de perimeter was opgeheven, kwam het leven opnieuw op gang. "Het is jammer, maar dit is een geval van heirkracht. Je weet dat nooit op voorhand en dan is het beter dat ze hun voorzorgen nemen", besluit Pascal.


Ook bij café Sava was er veel begrip voor het politieoptreden. "Uiteindelijk viel het wel mee en binnen was de sfeer ontspannen. Wij konden de interventie live meemaken", klinkt het bij Karel Meyer. (TVDZM)

Lees meer