Jef Cloostermans van Studio Borgerstein toont zijn nieuwe kunstkleurboek.
David Legreve Jef Cloostermans van Studio Borgerstein toont zijn nieuwe kunstkleurboek.

Ook voor wie niet altijd binnen de lijntjes kleurt

Kunstenaar met beperking publiceert eigen kleurboek

"Fier!" Jef Cloostermans is terecht trots op zijn 'Kunst maken met Jef', een kunst(kleur)boek dat sinds kort in de Mechelse boekenwinkels ligt. Het gaat om de eerste uitgave van Studio Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver, een atelier voor kunstenaars met een beperking.

De collega-fotograaf en ikzelf zijn verrast als we door de gangen en kamers van Studio Borgerstein dwalen in afwachting van de komst van Jef. We hadden duidelijk een verkeerd beeld van 'outsider art'. De kunstwerken zijn van een verrassend hoge kwaliteit.


"Onze studio draait niet om het geven van een zinvolle tijdsbesteding, daar zijn andere activiteiten voor. Hier zitten kunstenaars die echt iets presteren", verklaart Sabine Vanhaecht, een van de drie artistieke medewerkers. Het atelier werd in 2009 opgericht voor vijf kunstenaars -momenteel zijn ze met een kleine twintig- van binnen en buiten Borgerstein. "Het werd geïnitieerd door oud-directeur André Arnold. Knap, want hier is budget voor nodig", vervolgt ze. Studio Borgerstein komt graag met het werk van zijn kunstenaars naar buiten, om hen de waardering te geven die ze verdienen.

Panda's

Voor het eerst gebeurt dat in boekvorm. Studio Borgerstein stelde namelijk een kunst(kleur)boek samen met tekeningen van Jef. Om zelf in te kleuren of om uit het boek te halen en in te lijsten.


Jef woont in een paviljoen in de afdeling Berkendries, maar het voormalig Sint-Jozefseminarie aan het IJzerenveld is zijn tweede thuis. Op zijn vingers geeft hij aan dat hij het atelier drie keer per week bezoekt. Of hij nog andere hobby's heeft?


"Nee", laat hij hoofdschuddend weten. Een gesprek voeren is moeilijk, hij laat zijn tekenpen voor zich spreken. Zijn lijnenspel in zwarte inkt is zijn handelsmerk. De inspiratie komt "uit mijn hoofd". Hij toont zijn werk aan de muur en in het boek. We herkennen onder meer diertjes, robots en panda's. Veel panda's. "Omdat zijn vriendinnetje zo van die dieren houdt", vertrouwt een collega-kunstenaar ons toe. En ideaal kunstboekmateriaal, oordeelden ze bij Studio Borgerstein. "Gekozen", geeft hij aan dat hij meewerkte aan de selectie. "Fier."


Een andere manier voor het atelier om naar buiten te komen is met exposities, zelfs in het buitenland. Twee kunstenaars, Monique en Wytze Hingst, exposeren momenteel in Parijs en Nancy, maar je hoeft het niet zo ver te zoeken. Tijdens de openingsuren kan je nog tot eind dit jaar een expo in Studio Borgerstein bezoeken. Binnenkort krijgen de kunstenaars ook een tentoonstelling in Cultuurcentrum Mechelen en in GC 't Blikveld in Bonheiden. 'Kunst maken met Jef' is voor 15 euro te koop bij Salvator, De Zondvloed en Lucas Creativ.

Lees meer