PVDA Mechelen voerde vanavond actie voorafgaandelijk aan de gemeenteraadszitting tegen het "spreekverbod".
PVDA Mechelen PVDA Mechelen voerde vanavond actie voorafgaandelijk aan de gemeenteraadszitting tegen het "spreekverbod".

PVDA protesteert tegen “spreekverbod” in gemeenteraad

Leden van PVDA Mechelen hebben vanavond voorafgaandelijk aan de gemeenteraadszitting actie gevoerd tegen het voorstel om het aantal vragen dat politieke fracties mogen stellen in te perken.

Vld-Groen-M+ mag nog 5 vragen stellen, N-VA 3, Vlaams Belang, sp.a en CD&V nog 2 en PVDA slechts 1. “Een ondemocratische maatregel. Alle fracties moeten evenveel spreekrecht krijgen. Bovendien heeft dit geen enkele zin, want het gebeurt zelden dat 15 vragen worden gesteld”, protesteerde Dirk Tuypens bij de bespreking van het nieuwe huishoudelijk reglement. Ook Vlaams Belang was niet akkoord, de andere fracties keurden het punt wél goed.

Kristof Calvo (Groen), geviseerd door een PVDA-spandoek, benadrukte dat het reglement net het democratisch debat moet versterken. Hij benadrukte dat fracties nog altijd agendapunten kunnen indienen en het actualiteitsdebat hebben alsook de commissievergaderingen. Burgemeester Somers (Open Vld) voegde eraan toe dat het reglement het werkstuk is van verschillende fracties en dat het over een jaar zal worden geëvalueerd.

Met het nieuwe reglement wordt ook het ‘burgerkwartier’ ingevoerd. Actie- en burgercomités krijgen de tijd om een petitie of voorstel te overhandigen en kort toe te lichten.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer