MECHELEN - De rechtbank in Mechelen
David Legreve MECHELEN - De rechtbank in Mechelen

Rechtbank verplicht veertiger om zich binnen de week te laten opnemen in instelling

Een 45-jarige man uit Mechelen heeft van rechter Suzy Vanhoonacker een allerlaatste kans gekregen. De veertiger moest zich eerder verantwoorden voor een reeks diefstallen. Telkens was hij onder invloed van alcohol, drugs of medicatie. Hij kreeg een celstraf van twee jaar opgelegd met probatie-uitstel. “Maar meneer moet zich binnen de week laten opnemen”, klonk het nog.

Twee weken geleden stond hij terecht voor de diefstal op de PAAZ-afdeling van het AZ Sint-Maarten, de diefstal van een laptop van het Mechelse CAW en de inbraak in twee auto’s die geparkeerde stonden op een parking. Hij ging er toen vandoor met zonnebrillen, enkele CD’s en gsm’s. Beklaagde werd na de feiten, die dateerden tussen september en december 2018, steeds vrijgelaten onder voorwaarden. Omdat beklaagde telkens ofwel onder invloed was van alcohol, drugs of medicatie, legden de onderzoeksrechters hem telkens voorwaarden op. Naast een alcoholverbod was dat ook de verplichte opname in een instelling voor zijn problematieken.

“Maar omdat meneer op oudjaar 2018 mensen lastig viel op de Grote Markt in Mechelen terwijl hij dronken was, werd hij opgesloten in de gevangenis. Meneer volgde de voorwaarden dus duidelijk niet op”, zei procureur des Konings Lieselotte Claessens op zitting toen. Voor haar was de maat vol en vorderde een celstraf van dertig maanden effectief. Rechter Vanhoonacker ging daar niet op in. Zij veroordeelde hem uiteindelijk tot een celstraf van twee jaar met uitstel gekoppeld aan voorwaarden. “Laat hij zich niet opnemen in de instelling, vliegt hij alsnog de gevangenis in.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer