Theo Slachmuylders op buurtweg 47.
Foto Legreve Theo Slachmuylders op buurtweg 47.

Rechter eist heropening vier trage wegen

De vrederechter verplicht de stad Mechelen om vier trage wegen in Hombeek opnieuw open te stellen. "De paden zijn pareltjes", zegt Theo Slachmuylders. Het stadsbestuur had liever alles bij het oude gelaten.

Theo Slachmuylders van de vzw Trage Wegen Hombeek voert al langer strijd voor het behoud van de trage wegen: paden voor niet-gemotoriseerd verkeer die al decennialang bestaan maar die niet zelden in de loop der jaren werden ingenomen als tuin, weiland of akker.


"Enkele jaren geleden al ben ik aangetekende brieven beginnen schrijven aan het stadsbestuur om te vragen om vier wegen opnieuw open te stellen. Het bestuur heeft daar nooit op gereageerd. Wel liet de schepen van Mobiliteit mij weten dat de stad niets zou doen voor de trage wegen omdat ze geen moeilijkheden wilde met haar burgers. Mijn enige optie was dus een gerechtsgeding", zegt Slachmuylders. De vrederechter besliste vervolgens in zijn voordeel en gaf de stad vier maanden de tijd om de toestand in orde te brengen. Het gaat om trage wegen 44 (van de Zemstsestraat naar de Kattestraat), 46 (van het gehucht Ten Dries naar Zemst), 47 (van de Poreistraat naar Zemst-Laar) en 48 (van de Dukestraat naar het Bos van Aa). "Er zijn overigens méér trage wegen die zijn afgesloten, maar van mij moeten die niet allemaal open. Ze moeten functioneel zijn. Loopt er één dwars door een perceel, dan ben ik de eerste om te zeggen om hem af te schaffen of om te leggen."

Weinig van harte

De stad kan niet anders dan gevolg te geven aan het vonnis, al blijkt het weinig van harte. "We moeten ons hoofd in een bijenkorf steken. Vaak zijn er met die trage wegen twisten tussen families en buren gemoeid", zegt schepen van Juridische Zaken Marc Hendrickx (N-VA).

Dwingen

Maar de stad moet de betrokken bewoners dus dwingen om de stukjes openbaar domein dat zij of hun voorgangers al dan niet bewust innamen weer vrij te geven. "De mensen krijgen tot eind oktober de tijd om de trage wegen open te maken. Indien niet, moeten we hen van de vrederechter dagvaarden", aldus nog Hendrickx. (WVK)

Lees meer