3 De ree werkt opgemerkt in een tuin in de Stenenmolenstraat in Mechelen.
Ken De Wever De ree werkt opgemerkt in een tuin in de Stenenmolenstraat in Mechelen.

Schat, we zitten met een gluurder achter het raam!

De Colomawijk in Mechelen is een bijzondere bewoner rijker: een ree. Het dier blikte deze ochtend een beetje brutaal binnen in een woning in de Stenenmolenstraat en werd al vaker in de buurt gesignaleerd.

Het was de 13-jarige zoon van het gezin De Wever dat het dier deze ochtend als eerste opmerkte. “We hadden van buren gehoord dat het hier al een aantal dagen rondhing en deze ochtend stond het ineens in onze tuin. Hij kwam zelfs tot op het terras om door het glas van de schuifdeur te kijken. Heel leuk om te zien, maar tegelijk ook vreemd zo in de stad”, zegt Ken De Wever.

Het dier is meer dan welkom in de tuin, ook al vreet het dan mogelijk aan de plantjes. “Daar ga ik niet moeilijk over doen. We zijn dit jaar al twee Vlaamse reuzen en verschillende kippen verloren aan een vos en een marter. Dat is erg voor onze huisdieren, maar het hoort bij de natuur.” Hij vermoedt dat de ree zich vooral ophoudt in de bosjes aan de terreinen van voetbalclub Sporting.

Bert Delanoeije van Natuurpunt Mechels Rivierengebied identificeert de ree meteen als een jonge bok. “Het gaat goed met de reeën in onze riviervalleien. Zijn ze met te veel, dan zwermen ze uit. Het zijn redelijk mobiele dieren die flinke afstanden kunnen afleggen. Een kanaal oversteken, is geen probleem; ze kunnen goed zwemmen.”

In maart werd ook al een ree gefilmd in een tuin in de buurt van zwembad Geerdegemvaart. Vlakbij dus. Of dit dezelfde dier was, valt moeilijk uit te maken. Delanoeije verwacht niet dat de ree in verstedelijkt gebied zal blijven. “Ze hebben vooral ruimte en rust nodig, vooral om hun jongen te werpen. Tenzij de mensen hem gaan voederen. Dan zou ik er niet van verschieten dat hij blijft..”

Hij waarschuwt overigens de ree niet te benaderen. “Het gebeurt dat reeën zich ergens vastlopen en niet meer weg kunnen. Mensen mogen niet proberen ze te vangen, want hoewel het kleine dieren zijn, ze hebben vlijmscherpe hoeven. Dan bel je beter het vogelopvangcentrum of een andere gespecialiseerde dienst.”

3 De ree werkt opgemerkt in een tuin in de Stenenmolenstraat in Mechelen.
Ken De Wever De ree werkt opgemerkt in een tuin in de Stenenmolenstraat in Mechelen.
3 De ree werkt opgemerkt in een tuin in de Stenenmolenstraat in Mechelen.
Ken De Wever De ree werkt opgemerkt in een tuin in de Stenenmolenstraat in Mechelen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stephanie wyma

    Over een maand terug ben ik er een tegengekomen op straat in Mechelen meteen politie gebeld want diertje was duidelijk verloren en sprong langs alle kanten wat voor gevaarlijke situatie kan leiden in het verkeer, zeker in een stad, wel verschiet achtig, want dit verwacht men niet meteen op die plek.

  • Rayan El Arami

    Lovenswaardige houding van familie De Wever. Was iedereen maar zo, dan leefden we nu in een betere wereld.

Lees meer