De rechtbank van eerste aanleg in Mechelen.
David Legreve De rechtbank van eerste aanleg in Mechelen.

Veertiger wil haren van stiefdochter afscheren: “Ze is een slechte moslima”

Een 44-jarige Mechelaar uit Tsjetsjenië heeft zich vandaag moeten verantwoorden voor geweld tegenover zijn stiefdochter (17). In april 2019 moest de politie ingrijpen nadat de veertiger het haar van zijn stiefdochter wou afscheren met een tondeuse. “Ze wou haar hoofddoek niet dragen en gedroeg zich als een hoer”, vertelde de veertiger.

De zeventienjarige zou die bewuste dag op schoolexcursie vertrekken maar moest van haar stiefvader haar hoofddoek dragen. Toen de tiener weigerde, ontstond er een heftige discussie en probeerde ze weg te vluchten via de tuin. Daar werden buurtbewoners opgeschrikt door hulpgeroep en zagen ze hoe de veertiger, zijn stiefdochter bij de haren trok. “Wanneer de politie er werd bij gehaald, vertoonde het meisje verwondingen aan de lip en beefde ze van angst”, vertelde openbaar aanklager Geert Noels op zitting. “Het meisje vertelde al huilend hoe haar stiefvader met een tondeuse had geprobeerd om haar haar af te knippen en haar ook bij de keel had gegrepen en geslagen." 

De man werd meegenomen naar het politiekantoor en verhoord. Hij gaf de feiten toe. “Het was een slechte moslima en als ze zo blijft verder doen, zal ze eindigen in de grond", klonk het bij de veertiger. De zeventienjarige verliet intussen uit de ouderlijke woning, de veertiger verblijft momenteel in de gevangenis. Hij werd na zijn arrestatie eerst nog vrijgelaten onder voorwaarden maar weigerde om zich te laten begeleiden. Hierop werd hij door de onderzoeksrechter opnieuw aangehouden. Vandaag werd zijn zaak behandeld door de correctionele rechtbank.

Tweede Wereldoorlog

Het parket dagvaardde de veertiger voor slagen en verwondingen maar ook voor onmenselijke behandeling en tilde bijzonder zwaar aan de feiten. “Het haar afknippen als straf? Dan moet ik terugdenken aan de tweede wereldoorlog”, luidde het nog bij de openbaar aanklager. “Toen werd het haar geknipt van vrouwen die collaboreerde.” 

Het parket eiste vandaag een celstraf van vijftien maanden maar voegde er wel nog aan toe dat het voorstander is van een begeleiding door het justitiehuis. “Al toont mijnheer niet veel motivatie om dit doen”, besloot de openbaar aanklager.  

Buiten de onmenselijke behandeling werden de feiten toegegeven. Zijn advocate Kristel Coppieters probeerde de feiten te kaderen: “Mijn cliënt heeft vele oorlogen meegemaakt en heeft vaak lijdzaam moeten toezien wat er met vrouwen zonder hoofddoek gebeurde. Het praat de feiten niet goed. Hij beseft intussen ook dat het niet goed was. Maar hem naar de gevangenis sturen heeft helemaal geen zin.” De verdediging vroeg een straf met probatie-uitstel. 

Donderpreek

Voor de zaak in beraad werd genomen, gaf rechter Suzy Vanhoonacker beklaagde nog een donderpreek: “Mijnheer, in België is een vrouw gelijkwaardig aan een man en mogen ze zelf keuzes maken. U moet goed begrijpen dat u haar uw wil niet kan opdringen.” 

Een vonnis in de zaak volgt op 6 november. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Van Theemsche

    Zoals Lukas Wouters reeds schreef, geen enkele straf of begeleiding hier in België zal zijn vruchten afwerpen. Finaal uitwijzen naar zijn thuisland lijkt mij hier de enige oplossing!

  • Roger Van den Eynde

    De héle familie terugsturen, dat helpt misschien en de wet op gelijkheid en rechten voor vrouwen verstrengen

Lees meer