2 Het briefje rechts op de inkomdeur maakt duidelijk dat De Borrel Babbel gesloten is.
David Legreve Het briefje rechts op de inkomdeur maakt duidelijk dat De Borrel Babbel gesloten is.

Zaakvoerder cafés in de cel

DE FLOEREN AAP EN DE BORREL BABBEL GESLOTEN

Ad M. (54), zaakvoerder van de Mechelse cafés De Floeren Aap en De Borrel Babbel, zit momenteel in de gevangenis. Hij wordt verdacht van deelname in een gerechtelijk dossier omtrent drugshandel. Beide cafés zijn momenteel gesloten 'door onvoorziene omstandigheden'.

Al wekenlang heerst er grote onduidelijkheid over het plotseling sluiten van twee gekende cafés achter de Sint-Romboutskathedraal in het centrum van Mechelen. Van de ene dag op de andere bleven plots de deuren van zowel 'De Borrel Babbel' (het kleinste café van Mechelen, red.) als het naastgelegen café 'De Floeren Aap' gesloten. Opmerkelijk want dat laatste café zag nog niet zolang geleden het levenslicht. Zaakvoerder Ad M. (54) nam de zaak begin dit jaar over, veranderde de naam (voorheen De Vijf Vaten, red.) en opende in het laatste weekend van april jongstleden de deuren.

2 Caféuitbater Ad M.
David Legreve Caféuitbater Ad M.

Brief

Inmiddels vonden al heel wat Mechelaars een weg naar het nieuwe café maar sinds midden juni hing er plots voor de inkomdeur en ramen een opmerkelijke brief. 'Door onvoorzienbare omstandigheden tijdelijk gesloten. Tot snel', staat er te lezen. Dezelfde brief is ook te lezen op de inkomdeur van het naastgelegen café De Borrel Babbel dat eveneens wordt uitgebaat door M.


Heel Mechelen leek plots in de ban te zijn van de plotse sluiting van beide cafés. Oplichting, vertrokken met de noorderzon, een faillissement. Alles werd genoemd al kon dat laatste snel worden tegengesproken door de Mechelse rechtbank van koophandel. De BVBA achter beide cafés is namelijk tot op heden nog steeds actief. Het parket van Antwerpen kon uiteindelijk wat meer duidelijkheid scheppen. De 54-jarige M. werd volgens enkele gerechtelijke bronnen midden juni in de boeien geslagen. Op 13 juni werd zijn aanhouding door een Antwerpse onderzoeksrechter bevestigd. Sindsdien zit de vijftiger in de gevangenis. Hij wordt verdacht van een rol te hebben in een gerechtelijk onderzoek dat loopt naar drugshandel.


Het parket van Antwerpen wil de aanhouding voorlopig enkel bevestigen maar houdt verder de lippen stijf. "In belang van het nog lopende onderzoek", vertelt woordvoerder Ken Witpas. Voorlopig is M.'s rol in het hele onderzoek nog erg onduidelijk. Ook waarvoor hij effectief verdacht wordt, wil het gerecht niet kwijt. Eveneens is er ook nog geen duidelijkheid of M.'s beide cafés in het centrum van Mechelen iets met het mogelijke drugsonderzoek te maken heeft. Beiden panden werden nog niet verzegeld door de politie.

Technisch werkloos

Terwijl het personeel van de cafés technisch werkloos is, blijven net zoals zij ook heel wat leveranciers en cafébezoekers achter met vele vragen. "Het blijft een mysterie. Van de ene dag op de andere was alles dicht en was hij verdwenen. Dit zien aankomen, deed niemand", klinkt het bij velen. "Hij leek iemand te zijn die het goed bedoelde met de horeca. En zeker op het plein hier. Hij deed er alles aan om volk aan te trekken en alles wat op te waarderen." Stille getuige daarvan is 'Montmarte'. Een kunstmarkt die hij sinds vorig jaar in de buurt van zijn cafés organiseerde. De tweede editie vond bovendien zelfs nog enkele dagen voor zijn arrestatie plaats in de straten achter de Mechelse kathedraal.


Het drugsonderzoek en M.'s betrokkenheid erin zal de komende weken nog verder onderzocht worden.

Lees meer