Gemeenten trekken alle registers open voor herdenking 75 jaar bevrijding

Dit jaar zal het 75 jaar geleden zijn dat de Kempense gebieden bevrijd werden van de Duitse bezetting. Verschillende Kempense gemeenten plannen hierdoor herdenkingsmomenten om deze gebeurtenis in de kijker te zetten.

BELGA

In september 1945 werden de Kempen bevrijd van de jarenlange Duitse bezetting. Aan de bevrijding van dit stukje België ging een felle strijd vooraf. De Kempen is dooraderd met kanalen, en die vormden bij de bevrijding een cruciale militaire barrière. Aan de Kempense kanalen valt de bevrijding na de landing in Normandië voor het eerst een tijd stil. Er wordt hevig gevochten. In de streek rond Geel vallen er hallucinant veel slachtoffers, zowel militairen als burgers, en de schade aan de huizen en het landschap is enorm. 

De moeizame bevrijding van de Kempen, met de Slag bij Geel als grootste brandpunt, is bij het brede publiek amper gekend. De gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Mol, Meerhout en Retie, heemkringen, gidsen, herdenkingscomités, lokale Tweede Wereldoorlogexperts en Erfgoeddienst k.ERF bundelen nu de krachten om het bevrijdingsverhaal van de streek te delen met zo veel mogelijk mensen. De volgende maanden, en vooral in de bevrijdingsmaand september, zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd: tentoonstellingen, een heus pop-up bevrijdingsmuseum, bevrijdingsstoeten, een bevrijdingsbrunch en -bal en workshops zijn slechts enkele van de vele activiteiten die er op til staan.

In Meerhout zal men een expo in elkaar knutselen, Mol mag zich opmaken voor een heuse oorlogswandeling en een herdenkingsconcert. In Geel staat er een herdenkingsdag en een heuse optocht van legervoertuigen op het programma. Dit zijn maar enkele van de vele evenementen die er omtrent de bevrijding van de Kempen gepland staan in vele gemeenten.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer