Koen Van Den Heuvel, burgemeester Nele Geudens, raadslid Griet Convens en schepen Jan Melis.
Peter Vanderveken Koen Van Den Heuvel, burgemeester Nele Geudens, raadslid Griet Convens en schepen Jan Melis.

Vlaamse subsidie van 15.000 euro voor aanpassingen aan riooloverstort Halfwegloop

Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) voorziet een subsidie van 15.000 euro voor aanpassingswerken aan de bufferzone van de riooloverstort op de Halfwegloop in Meerhout-Gestel. Die aanpassingen moeten zorgen voor een betere ecologische werking en waterkwaliteit.

De riooloverstort op de Halfwegloop zorgde jarenlang voor een slechtere waterkwaliteit. De Halfwegloop loosde via een noodoverlaat bovendien in het Albertkanaal, dat op zijn beurt water levert voor drinkwaterproductie. Om dat knelpunt op te lossen, werd in 2004 in het kader van het landinrichtingsproject ‘Grote Nete-gebied’ een bufferzone aangelegd tussen de riooloverstort en de Halfwegloop. Het ging grotendeels om een bezinkbak, dat slib opvangt. De bufferzone heeft bijgedragen tot een betere waterkwaliteit van de Halfwegloop en het afvlakken van piekafvoeren richting de Halfwegloop. Bovendien functioneert het ondertussen als een groene stapsteen voor diverse diersoorten.

Dringende werken

Door nieuwe beheerafspraken zijn er echter enkele dringende werken nodig aan de bufferzone van de riooloverstort. “Zo wordt er achterstallig beheer uitgevoerd, waarbij houtopslag op de beheerweg wordt verwijderd en het slib in de bezinkbak wordt geruimd. Tevens wordt de ecologische werking van de randvoorziening verbeterd door de verbinding naar de Halfwegloop aan te passen. Zo wordt een optimale paaiplaats (waar vissen eitjes leggen, red.) gecreëerd voor de vissen”, aldus Van den Heuvel.

De Vlaamse overheid voorziet voor de aanpassingswerken een budget van 15.000 euro, wat neerkomt op 70 procent van de kosten van de werken. Het restbedrag wordt door de andere partners, Aquafin en provincie Antwerpen, voorzien en zij voeren de werken ook uit. Na uitvoering van de werken nemen Aquafin en de provincie elk een deel van de bufferzone van de riooloverstort in beheer.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer