2 Super Vince (hier op foto met mediclown Spik) is overleden.
Mine Dalemans Super Vince (hier op foto met mediclown Spik) is overleden.

"Gelukkig is zijn laatste wens nog uitgekomen"

MOEDIGE SUPER VINCE (9) VERLIEST ONGELIJKE STRIJD

Hij was altijd positief, vrolijk en enthousiast, maar deze strijd kon hij niet winnen. Super Vince (9) is gisteren overleden ten gevolge van een hersentumor. Zijn laatste wens, wereldberoemd worden, ging met dank aan heel Meeuwen-Gruitrode twee maanden geleden nog in vervulling. "We onthouden hem als dappere strijder", klonk het in de vele steunbetuigingen.

Vince was al vijf jaar ziek. Hij had een hersentumor. Nadat hij even weer gezond leek te zijn, sloeg de kanker toch weer meedogenloos toe. Daardoor had hij de laatste maanden evenwichtsstoornissen en had hij vaak honger. De laatste weken ging zijn toestand achteruit en oogde hij vaak verward. Bovendien was de onfortuinlijke jongeman vaak moe. Toen we op 17 maart de jongen bezochten tijdens de 'Nationale Pyjamadag' zat Vince opgewekt in een onesie-pyjama van een ringstaartmaki in de zetel. Het was zijn favoriete dier en zijn ouders hadden maandenlang gezocht naar een onesie van het leuke beestje. Vince was enthousiast en positief, alsof hij gewoon een beetje koorts had. Toen bleek al dat de lessen van Bednet te snel gingen voor hem. Vince zocht na een uurtje praten de rust op van zijn grote knuffelberen Erik (genoemd naar Erik Van Looy, Vince keek graag naar 'De Slimste Mens Ter Wereld', nvdr.) en Junior. Zijn oogjes vielen toe. Dit was geen koorts die zomaar zou genezen, dit was een ongeneeslijke ziekte.


Tijdens zijn laatste levensjaar kon hij rekenen op de steun van een speciale vriend: mediclown Spik. Samen beleefden ze dolle avonturen. "We begonnen filmpjes te maken waarin we kleine en grote heldendaden probeerden uit te voeren. Bij elk filmpje legden we de link met iemand van de familie die belangrijk is voor Vince. Zo houdt iedereen er een persoonlijk aandenken aan over", vertelde Lothar Grob, de echte naam van de clown, in februari. Op die manier was het duo eigenlijk al bezig met het opstellen van een schitterend testament.

2 Vince maakte zijn droom waar toen hij en zijn zus in een rubber bootje op de menigte mochten varen.
Borgerhoff Vince maakte zijn droom waar toen hij en zijn zus in een rubber bootje op de menigte mochten varen.

Rubberboot

Het hoogtepunt van de samenwerking tussen Spik en Vince volgde op zaterdag 25 februari. Bij het maken van de filmpjes ontdekten Spik en Vince dat de jongeman heel wat fans had gekregen. Hij werd symbolisch op handen gedragen en dat wilden ze ook in de praktijk zetten. Daarom verzamelden ze een mensenzee en werd Vince in een rubberboot over de uitgestoken armen van meer dan 500 mensen gestuurd. Het kerkplein van Meeuwen was die dag de zee van Vince. Zijn klasgenoten, buren en familie waren er allemaal bij. Het leek wel de filmklassieker 'Big Fish', waarin Edward op weg naar de eeuwige jachtvelden afscheid neemt van iedereen die hem lief was.


De beelden van Vince gingen het hele land rond, in één keer was de laatste droom van de jongeman realiteit geworden. Hij wou zo graag wereldberoemd worden en dat is hem helemaal gelukt. Ook de laatste weken van zijn veel te jonge leven kreeg Vince overal steun. In zijn klas vertelde Jessica hoe hij soms een cadeautje gaf aan Vince. "Ik ben nog een paar keer met hem gaan spelen", lachte Hendrik. Overal waar hij kwam, was Vince een kleine held.


Gisterenavond regende het op Facebook steunbetuigingen aan het adres van papa Roel, mama Kim en zusje Febe. Ze hebben de lange strijd van Vince altijd positief aangepakt. Ook burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) deelde in het verdriet. "In de eerste plaats denk ik dat heel veel inwoners, waaronder ikzelf, met hun gedachten bij de familie van Vince zijn. Het is mooi dat zijn laatste droom is mogen uitkomen. Ik ben ervan overtuigd dat hij genoten heeft die dag. Toen zagen we dat er heel veel mensen zich betrokken voelden bij Vince en zijn familie. Iedereen wist dat dit ging komen, maar het blijft toch zwaar. Ook ik heb de mensen ervaren als moedig, realistisch en positief. Vandaag was ik bij Klim-op Meeuwen, de school van Vince en ook daar was iedereen aangeslagen", vertelt hij. De ouders van Vince waren gisteren niet bereikbaar. Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer er afscheid wordt genomen van Vince.

Lees meer