3 De vijf ton wegende schijf van een 2000 jaar oude mammoetboom is één van de pronkstukken in het HOUTlab.
Lukas De vijf ton wegende schijf van een 2000 jaar oude mammoetboom is één van de pronkstukken in het HOUTlab.

Enige houtmuseum ter wereld opent deuren in Nationale Plantentuin

In de Nationale Plantentuin in Meise is vrijdag het enige houtmuseum ter wereld geopend. HOUTlab telt onder meer een vijf ton wegende schijf van een 2000 jaar oude mammoetboom uit de Verenigde Staten. De schijf is al sinds 1958 niet meer getoond aan het publiek.

Met de opening van HOUTLab keert de Nationale Plantentuin terug naar haar roots. Heel wat collectiestukken maakten begin vorige eeuw immers deel uit van het voormalige Bosmuseum. Na de verhuis van de Plantentuin van de Brusselse Kruidtuin naar Meise in 1958 werd het Bosmuseum nooit heropgebouwd. Meer dan een halve eeuw later werden de collectiestukken vanonder het stof gehaald. Ze vormen nu de basis van het HOUTlab, een uniek en educatief houtmuseum.

Wereldprimeur

“We zorgen hiermee voor een wereldprimeur, want het is het enige houtmuseum ter wereld”, zegt Koen Es van de Nationale Plantentuin. “In het museum schetsen we de belangrijkheid van hout. Het is zo veelzijdig dat het evenveel toepassingen kent als onze geest maar kan bedenken. Op de bovenverdieping bevindt zich het educatieve gedeelte met onderzoekstafels. Spelenderwijs kan men kennis maken met alle geheimen van hout.”

3 De 10,5 meter lange boomstam van een Pericopsis uit Congo is ook een blikvanger.
Lukas De 10,5 meter lange boomstam van een Pericopsis uit Congo is ook een blikvanger.

De absolute pronkstukken bevinden zich buiten het museum. Zo springt een vijf ton wegende schijf van een 2000 jaar oude mammoetboom met een diameter van meer dan vier meter in het oog. “De schijf werd geschonken door de Verenigde Staten na de Expo 58 en werd sindsdien niet meer getoond aan het publiek”, aldus nog Es. “Het andere gigantische stuk is een 10,5 meter lange boomstam van een Pericopsis uit Congo op het binnenplein, geschonken door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.”

HOUTlab, dat onderdak kreeg in een gerenoveerd gebouw, is vrij toegankelijk voor iedereen met een toegangsticket voor de Nationale Plantentuin.

3
Lukas

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer