Het bestuur vraagt de gemeenteraadsleden om niet op de Participatiemarkten op te dagen.
Lukas Het bestuur vraagt de gemeenteraadsleden om niet op de Participatiemarkten op te dagen.

Politici niet welkom op ‘Participatiemarkten’: oppositie verontwaardigd

Een vraag van het gemeentebestuur aan de raadsleden om niet aanwezig te zijn op de zogenaamde ‘Participatiemarkten’ doet heel wat stof opwaaien bij de oppositie. LB+ spreekt van regelrechte censuur en ook CD&V-mandatarissen reageren verontwaardigd. Burgemeester Gerda Van den Brande sust en belooft dat ook de mandatarissen van de meerderheid niet aanwezig zullen zijn.

Vanaf woensdag organiseert de gemeente in mei voorlopig vijf ‘Participatiemarkten’ waarbij de inwoners worden gevraagd om mee te denken over de toekomst van de gemeente. Ook een aantal heikele thema’s zullen de revue passeren. 

Censuur

Een maand geleden werden de raadsleden nog stuk voor stuk uitgenodigd, maandag verslikte vooral de oppositie zich in zijn koffie toen ze werd aangemaand door het bestuur om niet aanwezig te zijn. “Deze vraag van het college is in rechtstreekse strijd met hun ‘State of the Union’. Dit is een vorm van censuur”, klonk het bij LB+. Ook Sonja Becq (CD&V) reageerde fors en liet duidelijk verstaan toch aanwezig te zullen zijn. “Partijen die prat gaan op transparantie, participatie en openheid, sluiten verkozen gemeenteraadsleden uit om te participeren.”

Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) probeert de gemoederen te sussen. “Ik denk dat deze reactie vooral voortkomt uit het feit dat ze dachten dat wij als schepencollege wel zouden gaan. Dat is dus niet het geval. Het is de bedoeling dat de burger zich kan uitspreken over zijn dromen en verwachtingen ten opzichte van het gemeentepersoneel. We willen vermijden dat ze daarbij ‘gestuurd’ worden door de politiek. En dat zal onvermijdelijk gebeuren als raadsleden van allerlei politieke strekkingen daar aanwezig zijn. We kunnen voor alle duidelijkheid niet verhinderen dat ze daar toch zullen opduiken. Dat zou jammer zijn. Wij van de meerderheid gaan het alleszins niet doen.”

Basis voor meerjarenplan

De informatie die uit de Participatiemarkten vergaard wordt, zal als inspiratiebron gebruikt worden voor de opmaak van het Meerjarenplan 2020-2025. “Dan krijgen de raadsleden wel de kans om zich uit te spreken.”

De eerste Participatiemarkt vindt plaats in het Cultuurhuis in Meise op woensdag 8 mei om 18 uur. Aan bod komen de thema’s: ‘bruisende dorpskernen, ‘een buurt die je omarmt’ en ‘een organisatie die er voor de klant is’.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer