Het terrein op de Nieuwenrodestraat in Meise
Lukas Het terrein op de Nieuwenrodestraat in Meise

Politie viseert woonwagenparken in Vilvoorde en Meise in grootscheeps onderzoek naar fraude met tweedehandswagens

De politie is dinsdagochtend binnengevallen in een woonwagenpark in de Werkhuizenstraat in Vilvoorde en in de Nieuwenrodestraat in Meise. De acties kaderen in een grootscheeps onderzoek naar oplichting bij de verkoop van tweedehandswagens.

In totaal waren er dinsdag 1.200 agenten op de been voor de grootscheepse actie in in het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen. Ze hielden meer dan 200 huiszoekingen.  Het is nog niet duidelijk of er bij de acties in Vilvoorde en Meise mensen werden opgepakt en of er iets in beslag werd genomen.

Geen eerdere problemen

De sites in Vilvoorde en Meise stonden niet meteen bekend bij de overheid voor eerdere feiten. “In Vilvoorde zijn er nog geen eerdere problemen geweest met die site”, bevestigt burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Naar wat ik begrepen heb, ligt het zwaartepunt van de actie ook niet bij ons. Maar een onderzoek binnen de zigeunergemeenschap pak je dat best integraal aan, dat is niet meer dan logisch.”

Volgens het federaal parket passen de huiszoekingen in een onderzoek naar feiten van oplichting en criminele organisatie. “Het gaat voornamelijk over vermeende oplichtingen in verband met de verkoop van voertuigen via het internet”, zegt het parket. “De organisatie zou op het Belgisch grondgebied honderden slachtoffers hebben gemaakt. Soms werd er gebruik gemaakt van bedreigingen of zelfs van geweld.”

De daders namen contact op met mensen die een wagen verkochten en stelden voor die over te nemen. Ze betaalden de wagens met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept. De meeste verdachten zouden afkomstig uit het Oost-Europese Roma-milieu.

Grootste politieactie in 20 jaar

Ook in Anderlecht werd er een kampeerterrein doorzocht. In Asse en Zellik werden huiszoekingen uitgevoerd op zigeunerterreinen. Daar nam de politie verschillende wagens en andere zaken in beslag. In Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw waren eveneens acties.

Het federaal parket is voorlopig karig met details en geeft pas woensdagnamiddag meer uitleg op een persconferentie. Vast staat dat het om een van de grootste politieacties gaat in de laatste 20 jaar. Meer dan 1.200 agenten namen deel. Ook de Franse gendarmerie werkte aan de operatie mee, door tussen te komen op zeven sites in de buurt van de Belgische grens. In totaal werden meer dan 30 mensen opgepakt.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer