De opslagruimte van het kunstenatelier is volledig vernield.
Cedric Matthys De opslagruimte van het kunstenatelier is volledig vernield.

Brand vernielt opslagruimte kunstenatelier Het Ovenveld op Kouterslag

Geen link met keramiekoven

Kunstencentrum Het Ovenveld op sport- en recreatiepark Kouterslag in Melle werd donderdagnacht getroffen door een brand. Een opslagruimte ging in vlammen op. Voorlopig mag van de politie niemand het terrein betreden. Het parket stuurt een branddeskundige ter plaatse, maar de vzw sluit kwaad opzet uit. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een vijftal vrijwilligers zit bedrukt rond de tafel als wij aankomen in kunstencentrum Het Ovenveld. Ze kregen enkele uren voordien telefoon van de gemeentediensten om hen te meldden dat een deel van hun geliefde atelier ‘s nachts in vlammen was opgegaan. “Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse”, zegt Rik Stautemas, voorzitter van de vzw die in de gebouwen zit. “Enkel onze opslagruimte brandde uit. Ook raakte niemand gewond. Alleen de muizen zullen het misschien niet overleefd hebben.”

Nieuwe locatie

Hoewel de andere gebouwen gered zijn, is het onduidelijk wat met de opslagplaats zal gebeuren. Het domein is immers eigendom van de gemeente Melle. “Het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen”, zegt burgemeester Dirk De Maeseneer. “Maar het staat vast dat we tijdelijk een nieuwe locatie zullen zoeken voor deze groep kunstenaars. Ze leveren goed werk en dat mag niet verloren gaan. Verder moeten we wachten op het verslag van de verzekering. Het gebouwtje is instabiel en mag niet betreden worden. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen we het waarschijnlijk heropbouwen.”

Romeinse oven

Het Ovenveld dankt zijn naam aan de Romeinse aardewerkoven die de vrijwilligers hier met de hand namaakten. Ze bakken er nog steeds keramiek en glazuur in. Heel wat mensen dachten dan ook dat de brand iets te maken had met deze oven, maar dat bleek niet te kloppen. “Aan het gebouw waar de oven staat, is geen schade”, legt De Maeseneer uit. “De oorzaak van de brand moeten we dus in het opslaglokaal zelf zoeken.” 

Tang gevonden

De politie bewaakt momenteel het terrein en het parket stuurde een branddeskundige ter plaatse. De vzw sluit kwaad opzet echter uit. “Er is wat te doen geweest over een tang die voor het gebouw rondslingert”, zegt oud-voorzitter Nand Huyghe, “maar daar moeten we volgens mij geen rekening mee houden. Die tang hing  vast aan een van de binnendeuren. Ze werd gebruikt om kunstwerken mee te maken. De brandweer heeft de deur uitgebroken en naar buiten gegooid. Zo is die tang daar geraakt.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer