De politie stopt met de roadblocks in de Brugse Poort.
Wannes Nimmegeers De politie stopt met de roadblocks in de Brugse Poort.

Geen roadblocks meer in Brugse Poort, politie blijft wel patrouilleren

Na een eerste evaluatie van de stevige acties in de Brugse Poort stelt de Gentse politie vast dat de rust in de wijk is teruggekeerd. De gewapende dealers zijn weg. Daarom is beslist te stoppen met de systematische roadblocks en identiteitscontroles. De politie blijft wel zichtbaar aanwezig en ook de camera’s blijven voorlopig hangen.

De Brugse Poort heeft er een woelige periode opzitten. Stad en politie zagen geen andere optie dan hard op te treden, na verschillende incidenten met drugsdealers en wapens. Half mei kwamen er camera’s, roadblocks en systematische identiteitscontroles. Die lokten hevige reacties uit, zowel positieve als negatieve. Maar de aanpak heeft wel gewerkt, besluit de politie na een evaluatie.

14 personen opgepakt

De acties waren bedoeld om gewapende dealers en andere criminelen uit het straatbeeld te krijgen, snel te kunnen reageren bij incidenten en de rust te laten weerkeren door een duidelijke sterke aanwezigheid van de politie. Ondertussen zijn al 14 personen opgepakt, of meer concreet: er werden 6 gerechtelijke arrestaties uitgevoerd, en 8 criminele illegalen opgesloten met het oog op repatriëring. Er hebben zich de laatste weken geen belangrijke incidenten meer voorgedaan. “De acties hebben hun werk gedaan”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “Zowel de politie als buurtbewoners bevestigen dat de rust is teruggekeerd in de buurt. De politie blijft uiteraard alert en zal ook zichtbaar aanwezig blijven in de wijk.”

Camera’s

De politie stopt met de roadblocks en de systematische identiteitscontroles in de wijk. Dat wil niet zeggen dat de flikken verdwijnen, integendeel. De politie blijft patrouilleren, zowel te voet, met de fiets als met patrouillewagens. Ook de STROP-acties worden verder gezet, en de twee camera’s aan het Seghersplein blijven ook. Eind augustus komt er een evaluatie. Uiteraard blijft de politie de situatie constant monitoren, en zal er worden bijgestuurd indien nodig.

Lees meer