Gotische vrachtwagen van kunstenaar Wim Delvoye op weg naar Middelkerke

De gotische Flatbed Trailer, een monumentaal kunstwerk van Wim Delvoye, is op weg van Melle naar Middelkerke. Met een zware kraan en twee echter trailers werd het werk deze ochtend opgehaald in het beeldenpark van de kunstenaar aan zijn kasteel in Melle. Donderdagnamiddag zal het geplaatst worden aan de kust.

2 Het kunstwerk Flatbed Trailer van Wim Delvoye verhuist van Melle naar Middelkerke.
Didier Verbaere Het kunstwerk Flatbed Trailer van Wim Delvoye verhuist van Melle naar Middelkerke.

Het werk krijgt een nieuwe stek op de dijk van Middelkerke. Daar staat al De Caterpillar 5, een andere werk van de Mellenaar. Deze zal op de trailer worden geplaatst en opnieuw één kunstwerk vormen. Het gecombineerde werk blijft er minstens 5 jaar staan. 

Delvoye maakte twee stuks van de flat bed trailer, zijn gotische versie van een vrachtwagen. Eentje staat permanent in een beeldenpark in Tasmanië. Het andere plaatste de kunstenaar in zijn tuin waar hij een beeldenpark wou creëren. Dat was echter buiten de overheid gerekend. Voor het plaatsen van de werken kreeg hij een vergunning. Voor het gieten van de betonnen sokkel niet.

2 Het kunstwerk Flatbed Trailer van Wim Delvoye verhuist van Melle naar Middelkerke en daar is hij nogal misnoegd over.
Didier Verbaere Het kunstwerk Flatbed Trailer van Wim Delvoye verhuist van Melle naar Middelkerke en daar is hij nogal misnoegd over.

De verhuis komt er na een jarenlang aanslepend conflict met het Agentschap Natuur en Bos en de diensten ruimtelijke ordening. Die zaak wordt verdergezet in cassatie maar er hangt Delvoye een dwangsom van 250 euro per dag boven het hoofd. Delvoye is de strijd beu en verhuist zijn werk naar Middelkerke. “Waar het gemeentebestuur er wel in slaagt om kunst en natuur te verzoenen”, zegt Delvoye.

Het maakte de man toch wat weemoedig. In een laatste actie laat hij zijn ongenoegen uiten op twee spandoeken die het werk flankeerden. Daarop hekelde hij de pesterijen van de overheid en noemde hij burgemeester De Maeseneer ‘Dirk De Maagzweer’. 

Ik zal mijn werk hier missen telkens ik uit het raam naar buiten kijk. Maar langs de andere kant is het goed dat meer mensen mijn werk kunnen bewonderen aan de zee. Ik zit dus met een dubbel gevoel. Met de verhuis kan ik de rechtbank hopelijk ook overtuigen dat Delvoye geen onredelijk mens is maar een man van goeie wil. Ik ben de pesterijen hier beu en wil verder. Het is jammer dat het beeldenpark er nooit zal komen. Of ik in Melle blijf wonen, weet ik nog niet”, zegt Wim.

Middelkerke reikte hem een hulplijn door het werk in huurkoop te adopteren. “Ik heb burgemeester Dedecker slechts tweemaal ontmoet. Maar hij zag meteen het grotere plaatje. De Caterpillar en de trailer worden er nu verenigd tot één werk. Wat aanvankelijk ook zo bedoeld was. Ik kijk uit wat de natuur zal doen met het kunstwerk”, besluit Delvoye.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Vera Bres

    Ja wat is kunst hé ,ik snap het niet hoor ! snap ook Middelkerke niet ,of gaan ze Oostende achterna ,die denken ook kunst te hebben op de dijk ! met hun rode containers met blutsen , de rock strangers .

Lees meer