4 Kunstenaar Wim Delvoye startte een nieuwe briefkaartcampagne: een afbeelding van burgemeester Dirk De Maeseneer met een vlootje boter op het hoofd.
Wim Delvoye Kunstenaar Wim Delvoye startte een nieuwe briefkaartcampagne: een afbeelding van burgemeester Dirk De Maeseneer met een vlootje boter op het hoofd.
4 Kunstenaar Wim Delvoye meldt zich maandagochtend samen met zijn advocaat Luc Deceuninck opnieuw aan voor verhoor bij de politie van Melle.
Didier Verbaere Kunstenaar Wim Delvoye meldt zich maandagochtend samen met zijn advocaat Luc Deceuninck opnieuw aan voor verhoor bij de politie van Melle.

Kunstenaar Wim Delvoye bust 6.000 kaartjes waarin hij burgemeester afbeeldt met pak boter op het hoofd: “Omdat de wraakacties blijven duren”

Kunstenaar Wim Delvoye neemt het niet dat hij zich maandagochtend opnieuw moest aanmelden bij de lokale politie voor een verhoor over milieu-inbreuken op zijn kasteeldomein de Bueren. En heel Melle mag dat weten. Afgelopen weekend kregen 6.000 gezinnen postkaarten in de bus met daarop burgemeester Dirk De Maeseneer met een botervlootje op het hoofd. “Ik voerde al 7 jaar geen werken meer uit op mijn domein, maar de wraakacties duren voort”, stelt Delvoye.

Kunstenaar Wim Delvoye werd maandagochtend opnieuw in het politiekantoor verwacht voor een verhoor. En dit over een zaak die reeds jaren aansleept over werken die hij tussen 2008 en 2011 uitvoerde op zijn kasteeldomein de Bueren in Melle. De kunstenaar wilde in zijn tuin een beeldenpark openen en liet er een betonplateau gieten, bomen vellen en de walgrachten ruimen en verbreden. Het hof van beroep veroordeelde Delvoye begin maart omdat de werken zonder de nodige vergunningen gebeurden. Na een vrijspraak in eerste aanleg, volgde de veroordeling tot een boete van 104.500 euro voor hem en zijn vennootschap. Hij trok ondertussen tegen die uitspraak naar het Hof van Cassatie.

Mond dicht

Ondanks de hangende rechtszaak, werd hij maandagochtend opnieuw verwacht voor een verhoor. “Pure pesterijen”, zegt Delvoye opnieuw. “Ik heb sinds 2012 alle werken op mijn domein gestaakt en ben veroordeeld in die zaak. Maar ze blijven me lastigvallen omdat ik met succes ook ten strijde trek tegen de aanleg van een kmo-zone en de bouw van windmolens in natuurgebied. Ik werd nu uitgenodigd voor feiten die zijn vastgesteld op 26 juni 2019. Twee maanden in de toekomst dus. Het volgende vonnis zal dus ook wel al geschreven zijn”, zegt Delvoye. Het verhoor zal de politie niet veel wijzer gemaakt hebben. Delvoye zweeg in alle talen. “Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, zegt de kunstenaar.

4
Didier Verbaere

Advocaat Luc Deceuninck die hem vergezelde, vond het nieuwe verhoor alvast bizar. “Deze zaak is ondertussen uitgegroeid tot zodanige proporties dat elk redelijk overleg onmogelijk is. Wij pleitten voor herstelmaatregelen, maar het Agentschap Natuur en Bos blijft bij zijn standpunten. Het is ook niet echt zuiver dat er een nieuwe klacht is en een bijkomend verhoor wordt bevolen over feiten die reeds in gerechtelijke procedure lopen”, legt de advocaat uit. “Het is duidelijk dat men de confrontatie opzoekt”, zucht Delvoye.

Joker

Zelf ging de kunstenaar de confrontatie ook niet uit de weg. Afgelopen weekend postte hij 6.000 postkaarten in de Melse brievenbussen om zijn ongenoegen te uiten. Opnieuw is burgemeester De Maeseneer kop van jut met een pak Solo-margarine op het hoofd. In een vorige campagne, over dezelfde zaak, beeldde Delvoye de burgemeester af als The Joker van Batman. Schrik voor een klacht wegens laster, heeft Delvoye niet. “Zelfs die beloftes houdt de burgemeester niet. Hij valt me nooit persoonlijk aan, maar probeert me via allerlei instanties de mond te snoeren en weg te pesten.”

4 Op de achterkant van de briefkaart een tekst van Wim Delvoye.
Wim Delvoye Op de achterkant van de briefkaart een tekst van Wim Delvoye.

Geen klacht

“Ik ga geen tijd en energie verspillen aan dergelijke zaken en ook nu geen klacht indienen. Voor mij is deze zaak reeds lang geklasseerd en ik hou me bezig met constructieve zaken”, zegt burgemeester Dirk De Maeseneer (CD&V) daarover.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer