4 Wim Delvoye aan één van zijn gotisch torens in zijn kasteelpark in Melle.
Didier Verbaere Wim Delvoye aan één van zijn gotisch torens in zijn kasteelpark in Melle.

Kunstenaar Wim Delvoye neemt deel aan wedstrijd om toren Notre-Dame opnieuw op te bouwen: “Ben al twintig jaar met gotiek bezig, dus ik schat mijn kansen hoog in”

Kunstenaar Wim Delvoye uit Melle neemt deel aan de internationale architectuurwedstrijd voor de heropbouw van de door een zware brand geteisterde Notre-Dame in Parijs. Hij zit vandaag al samen met een bekende Franse architect om zijn ideeën vorm te geven. “Ik denk wel dat we een kans maken om de opdracht binnen te halen. Ik ben de enige kunstenaar die al meer dan twintig jaar met gotiek bezig is”, zegt Delvoye vanuit het Zuid-Franse Saint-Paul-de-Vence.

4 Het kasteelpark van Wim Delvoye staat vol met 'gotische' objecten die hij maakte.
Didier Verbaere Het kasteelpark van Wim Delvoye staat vol met 'gotische' objecten die hij maakte.

De toren van de kathedraal - het werk van de 19de-eeuwse architect Eugène Viollet-le-Duc - brak maandag om iets na 20 uur af door de brand. Premier Edouard Philippe kondigde woensdag aan dat Frankrijk een internationale architectuurwedstrijd organiseert om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden.

Kanshebber

“Van zodra het nieuws bekend raakte, kreeg ik van overal ter wereld berichtjes van bevriende kunstenaars en mensen uit de Franse culturele wereld die me aanspoorden om mee te doen aan de wedstrijd. ‘Wie anders kan dit’, klonk het. Ik ben al meer dan twintig jaar met gotiek bezig en bouwde al soortgelijke levensgrote gotische torens voor het Musée Rodin en het Louvre”, zegt Delvoye.

Ik ben al twintig jaar met gotiek in mijn kunst bezig dus ik denk wel dat we een kans maken

Kunstenaar Wim Delvoye
4 Kunstenaar Wim Delvoye.
Didier Verbaere Kunstenaar Wim Delvoye.

Delvoye staat naar eigen zeggen bekend als ‘een hedendaagse Viollet-Le Duc’, onder meer door de herinterpretatie van de Noord-Europese gotiek die hij als inspiratiebron hanteert voor het corpus van Gothic Works. Enkele van zijn werken stonden ook in zijn kasteelpark in Melle. 

4 Het kasteelpark van Wim Delvoye staat vol met 'gotische' objecten die hij maakte.
Didier Verbaere Het kasteelpark van Wim Delvoye staat vol met 'gotische' objecten die hij maakte.

Delvoye liet er geen gras over groeien en sprong vandaag in zijn wagen richting het zuiden van Frankrijk naar Saint-Paul-de-Vence in de Provence. “Een bekende Franse architect en een goeie vriend van me is er met zijn gezin op vakantie. Samen bekijken we nu hoe we de toren kunnen heropbouwen. Door gebruik te maken van hedendaagse industriële technieken, zoals 3D-modeling en lasersnijden, ontwikkelde ik reeds een nieuwe vorm van hedendaagse architectuur. Ik bouwde reeds gotische vrachtwagens, treinwagons en levensgrote torens in gotische stijl. Ironisch genoeg kreeg ik geen vergunning om ze in mijn eigen tuin in Melle tentoon te stellen. Het zou prachtig zijn mochten we nu dus met een team kunnen meewerken aan de heropbouw van de Notre-Dame.” De komende maanden wil Delvoye een ontwerp indienen. “We schatten onze kansen hoog in”, besluit de kunstenaar.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Philippe Deleye

    Succes toegewenst.

  • Bruno Suykens

    Te zot voor woorden.

Lees meer