4 De flat bed trailer uit de tuin van Wim Delvoye verhuist naar Middelkerke.
Didier Verbaere De flat bed trailer uit de tuin van Wim Delvoye verhuist naar Middelkerke.

Omstreden gotische vrachtwagen Wim Delvoye verhuist naar Middelkerke

Een gotische flat bed trailer van Wim Delvoye verhuist donderdagochtend van het beeldenpark van de kunstenaar aan zijn kasteel in Melle en krijgt een nieuwe stek op de dijk van Middelkerke. Daar zal hij samen met De Caterpillar 5, een andere werk van de Mellenaar, één nieuw geheel vormen.Het gecombineerde werk blijft er minstens 5 jaar staan.

4 De flat bed trailer uit de tuin van Wim Delvoye verhuist naar Middelkerke.
Didier Verbaere De flat bed trailer uit de tuin van Wim Delvoye verhuist naar Middelkerke.

Delvoye maakte twee stuks van de flat bed trailer, zijn gotische versie van een vrachtwagen. Eentje staat permanent in een beeldenpark in Tasmanië. Het andere plaatste de kunstenaar in zijn tuin waar hij een beeldenpark wou creëren. Dat was echter buiten het Agentschap Natuur en Bos gerekend. Zij spanden een proces aan omdat Delvoye een betonnen plateau had gegoten voor het kunstwerk. Die zaak sleept al jaren aan en wordt verdergezet in cassatie. 

4 Kunstenaar Wim Delvoye.
Didier Verbaere Kunstenaar Wim Delvoye.

Delvoye is de strijd beu en verhuist zijn werk naar Middelkerke. “Waar het gemeentebestuur er wel in slaagt om kunst en natuur te verzoenen. Het werk krijgt er een plaats in een mooi duinengebied met zicht op zee. De zoute lucht zal het metaal van de trailer verzachten en het zand zal het metaal schuren en prachtige kleuren blootleggen”, zegt Delvoye lyrisch.

4 De Caterpillar 5 in Middelkerke
#machtigmiddelkerke De Caterpillar 5 in Middelkerke

Een kraan zal de kunsttrailer op een echte trailer hijsen en naar zee brengen. “Daar wordt het werk herenigd zoals het hoort. De mensen in Middelkerke zijn zeer enthousiast en ontvangen me met open armen. De Caterpillar op de dijk van Middelkerke werd gerealiseerd in het kader van Beaufort01. De trailer krijgen ze nu vijf jaar in bruikleen met een aankoopoptie. Het is absurd dat ik voor de plaatsing van het beeld in mijn eigen park wel toestemming kreeg. Maar voor het gieten van een betonnen plaat een dwangsom van 250 euro per dag riskeer. Gelukkig zijn er nog steden die mijn werk wel waarderen”, besluit Delvoye.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer