2 Geluidsschermen plaatsen op de bruggen langs de E40 zou een peperdure ingreep betekenen voor de gemeente.
Google Earth Geluidsschermen plaatsen op de bruggen langs de E40 zou een peperdure ingreep betekenen voor de gemeente.

Oppositie vraagt geluidsschermen langs autosnelwegen in Melle, maar bestuur wil wachten

Gemeenteraadsleden Lieven Volckaert (Open Vld) en Ellen Swennen (onafhankelijk) hebben in de gemeenteraad maandagavond gepleit voor het plaatsen van geluidsschermen langs de E40 en de R4 in Melle. Het gemeentebestuur wil echter wachten tot de bruggen aan de Kalverhagestraat en de Geraardbergsesteenweg worden vervangen.

Metingen wijzen al jaren op een overschrijding van de normen in de gemeente, met pieken tot 73 decibel in de woningen. Het gemeentebestuur wil echter wachten met schermen plaatsen tot de snelwegbruggen worden vervangen. “Een aanzienlijk deel van onze gemeente ligt op minder dan 1 kilometer van de snelweg E40 en de R4. Dat veroorzaakt overlast voor 1.500 bewoners in 350 woningen. Bij recente metingen werden de toegelaten normen van 53 decibel overschreden. Dat houdt ook een gezondheidsrisico in”, zegt Lieven Volckaert. “Wij vragen ook een degelijk dossier voor een plan van aanpak en nieuwe metingen in de nabije toekomst”, vult Ellen Swinnen aan. De milieudienst becijferde dat het plaatsen van geluidsschermen langs de E40 zo’n 6,2 miljoen euro zou kosten. Hiervan zou de gemeente zelf 20 procent moeten ophoesten.

Wachten op bouw nieuwe bruggen 

De meerderheid van CD&V en N-VA erkent het probleem van de geluidshinder, maar wil het plaatsen van schermen combineren met het vervangen van de snelwegbruggen aan de Kalverhagestraat en de Geraardbergsesteenweg.  “De snelweg E40 ligt grotendeels in de hoogte op bermen en wordt onderbroken door twee bruggen op ons grondgebied. Op deze oudere bruggen kan je geen schermen plaatsen maar zouden twee peperdure portieken gebouwd moeten worden. Dat wordt geschat op 1,3 miljoen euro extra kosten ten laste van de gemeente. Wij willen wachten tot het Agentschap Wegen en Verkeer deze bruggen in de nabije toekomst vervangt vooraleer we schermen plaatsen”, zegt schepen Frederik De Buck (CD&V). 

Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “We hebben nieuwe metingen gevraagd. Als het aandeel voor de gemeente in de kostprijs voor het plaatsen van schermen zakt tot 20 procent, laten we de schermen meteen plaatsen”, beloofde de schepen.

2 Archiefbeeld : Inwoners zijn reeds lang vragende partij om schermen langsheen de E40 te plaatsen in Melle
Didier Verbaere (DVL) Archiefbeeld : Inwoners zijn reeds lang vragende partij om schermen langsheen de E40 te plaatsen in Melle

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer