Ondersteunend beeld: autodiefstal.
Thinkstock Ondersteunend beeld: autodiefstal.

Vier twintigers veroordeeld nadat ze met gestolen wagens gingen joyriden: tot 150 uur werkstraf

Vier twintigers uit Gent, Lochristi, Merelbeke en Destelbergen zijn woensdag veroordeeld nadat ze - in wisselende formatie - met gestolen wagens gingen joyriden. Drie onder hen kregen werkstraffen van respectievelijk 80, 100 en 150 uur opgelegd. Een vierde kreeg de gunst van de opschorting.

Het gaat om vier autodiefstallen in 2018 in en rond het Gentse. De voertuigen waren in alle vier de gevallen niet op slot. De wagens liepen tijdens de plezierritjes bovendien schade op. Twee beklaagden werden gevat nadat ze op 30 juli 2018 een auto van een oprit stalen. Een getuige had de twintigers met gierende banden horen vertrekken, en contacteerde de politie. Het parket controleerde de telefoontoestellen, en kwam zo ook de andere twee beklaagden op het spoor. In totaal sloegen de jongeren - in wisselende formatie - vier keer toe: onder andere aan de Kollebloem in Destelbergen en in Melle.

Voor de eerste dader, een 21-jarig man uit Gent, vroeg het parket tijdens de behandeling van de zaak een werkstraf. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee van de vier autodiefstallen. Zijn advocaat vroeg voor de eerste diefstal de vrijspraak: volgens haar werd de jongeman - na de diefstal - opgepikt in de gestolen wagen, maar had hij met de effectieve feiten niets te maken. Voor de tweede diefstal pleitte de meester voor medeplichtigheid, omdat hij het gestolen voertuig zou gevolgd hebben met zijn eigen wagen, maar er niet in zat. Ze vroeg voor haar cliënt dan ook een opschorting van de straf. Maar daar ging de rechter dus niet op in: hij legde de twintiger woensdag een werkstraf van 80 uur op.

De overige drie twintigers riskeerden allemaal een celstraf. Eén van hen kreeg woensdag de gunst van de opschorting, een andere werd dan weer een werkstraf van 100 uur opgelegd. De laatste en jongste dader, een twintigjarige man uit Destelbergen, was als enige bij alle vier de diefstallen betrokken. Hij riskeerde een celstraf van 12 maanden, maar kreeg uiteindelijk een werkstraf van 150 uur opgelegd. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Laurent Van De Velde

    Lachwekkend die “straffen”... Tot ze op een dag met de rechter zijn Mercedes weg zijn, dan zal het ineens bittere ernst zijn zeker!?

Lees meer