2 Bij opruimingswerken op het terrein sneuvelden een aantal bomen.
Didier Verbaere Bij opruimingswerken op het terrein sneuvelden een aantal bomen.

Zonder vergunning gevelde bomen moeten niet herplant worden in woongebied : “Nogal zinloos”.

Het agentschap Natuur en Bos liet begin april kapwerken op een terrein van de brouwerij Huyghe in Melle stilleggen en stuurde een controleur ter plaatse. Die stelde vast dat een aantal bomen er zonder vergunning werd gerooid. “Maar omdat het terrein langs de spoorweg in woongebied ligt, zijn er geen herstelmaatregelen nodig”, zegt het Agentschap Natuur en Bos. 

2 Een deel van de bomen raakte ontworteld door een storm en werden opgeruimd.
Didier Verbaere Een deel van de bomen raakte ontworteld door een storm en werden opgeruimd.

Een buurman op wandel merkte enkele weken geleden dat een aannemer bezig was met het kappen van bomen en opruimingswerken op een terrein langs de spoorweg aan de Geraardbergsesteenweg in Melle. Het terrein wordt beheerd door een bedrijf dat de expansie en verdere ontwikkeling van de Brouwerij Huyghe begeleidt. De buurman verwittigde de politie en het Agentschap Natuur en Bos. Zij lieten de werken stilleggen.

Omgewaaid

“Na een recente storm waren een aantal oude bomen omgewaaid”, zegt Alain De Laet van de Brouwerij Huyghe. “Aangezien er in het bosje vaak kinderen spelen en kampen worden gebouwd, leek het ons veiliger om de bomen weg te halen en het terrein op te ruimen. Het klopt dat we geen vergunning hadden aangevraagd aangezien het niet ging om boskap.”

De gemeente Melle voert een openbaar onderzoek in verband met de verankering van de brouwerij en de toekomst van het bedrijf in het centrum van de gemeente via een ruimtelijk uitvoeringsplan. In die plannen staat het terrein ingekleurd als mogelijk nieuwe parking voor de vele honderden toeristen die jaarlijks de brouwerij bezoeken.

Woongebied

Het punt werd maandagavond aangekaart op de gemeenteraad in Melle. Gemeenteraadslid Tijl De Witte (Groen) betreurt de ‘illegale boskap’. “Het terrein zal binnenkort worden ontwikkeld met oog op de activiteiten van de brouwerij. Natuur en Bos vraagt geen herstelmaatregelen, omdat het terrein in een woonzone ligt. Er moet inderdaad een kapvergunning worden aangevraagd om daar bomen te rooien. Dat is niet gebeurd. Maar die kapvergunning was hoe dan ook afgeleverd aangezien het om woonzone en geen natuurgebied gaat. De gerooide bomen nu vervangen om de nieuwe binnenkort weer rooien, is nogal zinloos”, zegt schepen Dirk Gistelinck (CD&V/N-VA). 

“Bij de verdere ontwikkeling van het terrein gaan we wel vragen om enkele waardevolle bomen te behouden en ook extra groen te voorzien op het terrein”, besluit Gistelinck.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer