3 Slachtoffer Davine Arckens.
Stephanie Romans Slachtoffer Davine Arckens.

18 jaar cel voor ontvoering en misbruik rugzaktoeriste (26)

In Zuid-Australië is de 54-jarige man die begin 2017 rugzaktoeriste Davine Arckens uit Heule (26) ontvoerde en misbruikte, veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar. “Een afschuwelijke ervaring moet dat zijn geweest”, zei de rechter in haar vonnis.

Begin 2017 vertoefde Davine, 24 toen, in Australië voor een rondreis. Op een lokale zoekertjessite had het meisje een advertentie geplaatst om een werkplaats in de landbouw te vinden. Bedoeling was wat geld te verdienen om dan later haar trektocht verder te kunnen zetten. Een zekere Gene Charles Bristow (54) reageerde onder een valse naam en in Murray Bridge, in de buurt van Adelaide, kwam het tot een ontmoeting. Davine stapte in een rode pick-up maar werd plots door de man van haar vrijheid beroofd, gevangen gehouden en misbruikt in een varkensstal. In een onbewaakt moment kon ze zich losmaken en via een laptop noodberichtjes sturen - “Gekidnapt, ben bang, kettingen kunnen losmaken, durf niet weglopen, is ver, rode pick-up.” - waardoor er een zoektocht vanuit België en in Australië startte. Ongeveer 24 uren later kon Davine teruggevonden worden. Toen de Australische politie de zoekactie startte, maakte de Australische boer zijn slachtoffer los en bracht haar terug naar Murray Bridge, waar hij haar incheckte in een motel.

3 De binnenkant van de stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.
District Court De binnenkant van de stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.

Overlevingsdrang

“Ik voelde me als een dier of een slaaf”, getuigde Davine zelf op het proces in Australië. “Ik voelde me machteloos en dacht dat ik zou sterven. Ik zat vast aan kettingen en moest dingen ondergaan die niemand ooit zou moeten ondergaan. Ik was bang dat ik nooit mijn familie nog zou terugzien. Ik probeerde niet aan hen te denken omdat het te pijnlijk was. Maar toch was het dankzij mijn familie dat mijn overlevingsdrang naar boven kwam.”

Nu draagt ze nog altijd de psychische en psychologische gevolgen van de ontvoering en het misbruik. Ze vroeg dat Bristow nooit meer vrijgelaten zou worden. “Hij nam me alles af, niet alleen mijn kledij en bezittingen, maar ook mijn vrijheid, mijn geest, mijn familie en mijn vrienden. Ik zou niet willen dat iemand ooit nog moet ondergaan wat ik heb meegemaakt”, besloot ze.

3 Gene Charles Bristow is schuldig bevonden aan de ontvoering en de verkrachting van een 24-jarige Belgische toeriste.
RV Gene Charles Bristow is schuldig bevonden aan de ontvoering en de verkrachting van een 24-jarige Belgische toeriste.

Geen berouw

De rechter kende weinig genade voor Bristow. “Het is onmogelijk om je voor te stellen hoe alleen en kapot het meisje zich gevoeld moet hebben terwijl je haar vernederde en afbrak in een land dat vreemd voor haar was”, richtte ze zich tot Bristow. “Het was de moed, de vindingrijkheid en het praktisch denken van de jonge vrouw die ervoor zorgden dat ze kon ontsnappen. Ze was voor ze je leerde kennen extravert en avontuurlijk, iemand die de wereld rondreisde en van het leven genoot. Door jou heeft ze nu het gevoel dat ze anderen niet meer kan vertrouwen.” Bristow toonde geen berouw en bleef steeds alles ontkennen. Door de straf kan hij ten vroegste in 2029 de gevangenis verlaten.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer