Rechtbank Kortrijk
Alexander Haezebrouck Rechtbank Kortrijk

37 maanden cel voor man die twee voorbijgangers zomaar neerstak

De 34-jarige man uit Veurne die op 16 januari twee voorbijgangers zomaar met een mes neerstak in de borst in Menen, is veroordeeld tot 37 maanden cel. Hij stond terecht voor een dubbele poging doodslag. “Ik durf amper nog buiten te komen”, getuigde één van de slachtoffers erg emotioneel.

Joeri V. (34) uit Veurne viel op 16 januari in de Lageweg in Menen plots een man aan op een scooter. Hij trok hem van zijn brommer, schopte en sloeg en hem en stak hem uiteindelijk met een mes in de borst. De rechterlong van het slachtoffer werd net niet geraakt. Joeri V. liep daarna weg en maakte nog een ander slachtoffer. Ook hem probeerde hij te steken, maar zijn tweede slachtoffer had het geluk dat het mes niet door zijn jas ging. De politie kon de dader dankzij camerabeelden snel lokaliseren en pakte hem op. “Ik ben in iets terechtgekomen waar ik helemaal niets mee te maken heb”, vertelde de man die gestoken werd in zijn borst. “Ik ben slechtziend, die brommer was de enige vrijheid die ik had. Die vrijheid heeft hij van mij afgenomen. Telkens als ik mij ontkleed word ik ook herinnerd aan die feiten. Ik durf niet meer buiten te komen. Het litteken doet ook nog altijd pijn. Die man heeft me bijna vermoord, en waarom?” 

Onder invloed

Op die vraag kon de beklaagde ook geen duidelijk antwoord geven. “Hij was onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen”, zei zijn advocaat. “Dan wordt hij een ander mens. Hij was eerder ook al betrokken geraakt bij een vechtpartij in Menen met een groep waar hij ruzie mee heeft. Hij dacht dat de slachtoffers bij die bende hoorden, maar was compleet van de kaart door drank en drugs.” Een psychologisch onderzoek wees ook uit dat beklaagde Joeri V. een heel hoog risicoprofiel heeft om te hervallen. De man liep eerder al veroordelingen op voor diefstallen met geweld, opzettelijke slagen en verwondingen en weerspannigheid. Joeri V. verklaarde ook dat hij op uitstap was geweest met zijn familie en naar Menen was gegaan om nog iets te drinken, waarna het volledig fout ging. Aan de slachtoffers moet hij in totaal zo’n 3.500 euro betalen. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer