4 the accused Kenneth Samaille pictured during the jury composition of the assizes trial of Kenneth Samaille before the Assizes Court of West-Flanders in Brugge, Tuesday 30 April 2019. Samaille (31) has been accused of murdering his girlfriend's daughter, Elly Buysse, on 20 November 2017 in Menen. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER
BELGA the accused Kenneth Samaille pictured during the jury composition of the assizes trial of Kenneth Samaille before the Assizes Court of West-Flanders in Brugge, Tuesday 30 April 2019. Samaille (31) has been accused of murdering his girlfriend's daughter, Elly Buysse, on 20 November 2017 in Menen. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER

Assisen dood Elly (2,5): doodslag volgens procureur-generaal, opzettelijke slagen volgens beklaagde

“Kenneth zag Stefanie en de kinderen graag”

De 31-jarige man uit Menen die deze week voor het hof van assisen in Brugge terechtstaat omdat hij op 20 november 2017 zijn stiefdochtertje Elly (2,5) met de vuist in de buik sloeg waardoor ze twee dagen later overleed, is schuldig aan mishandeling van het meisje in de maanden voordien én heeft op de fatale dag “geslagen voor dood”. Dat vindt procureur-generaal Serge Malefason, die donderdagvoormiddag zijn requisitoir hield. De verdediging ontkent de doodslag en wil de feiten geherkwalificeerd zien naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

De openbare aanklager nodigde de jury uit om af te dalen naar de onverzorgde woning en tuin van verdachte Kenneth Samaille en zijn partner-sinds-acht-maanden Stefanie Herman in de Toekomststraat in Menen. Daar gaf Samaille naar eigen zeggen kleine Elly een vuistslag in de buik omdat ze bleef wenen en van alles naar zijn hoofd gooide. “Spreken met de vuisten was al jaren zijn stramien, getuige het partnergeweld bij een eerdere partner en bij de moeder van Elly. Controleren, isoleren, agressie, partners als bezit die bedreigd werden als ze dreigden hem te verlaten. En ook telkens ermee dreigde hun kinderen iets aan te doen. Dit staat in schril contrast met ‘ik heb dit niet gewild’. Samaille heeft gewoon uitgevoerd waar hij al vaker mee gedreigd had. Elly is gebruikt als wapen tegen zijn partner. En toen ze niet meteen dood bleek, heeft hij 13 (!) keer nagelaten aan het medisch personeel te zeggen wat er precies was gebeurd.”

4 Openbaar aanklager Serge Malefason.
BELGA PHOTO KURT DESPLENTER Openbaar aanklager Serge Malefason.

De procureur-generaal achtte de voorafgaande kindermishandeling door Samaille bewezen door zes elementen: de verschillende meldingen van verwondingen van kinderopvang, scholen en grootouders telkens Elly alleen bij de verdachte was geweest, de vastgestelde afdruk van een hand in haar hals, het gewelddadig verleden van de beklaagde, zijn persoonlijkheid en het non-verbale gedrag van Elly, die zich telkens aan volwassenen vastklampte als ze van bij haar vader naar Menen terug moest en last had van haaruitval door stress. Maar het meisje kon nog niet praten. “Haar non-verbale gedrag was haar enige stem”, aldus Serge Malefason.

“Hij heeft geslagen voor dood om haar te doen zwijgen, hij heeft Elly monddood gemaakt”, achtte de procureur-generaal ook de doodslag, het opzet om te doden, bewezen. “Bovendien kan je ook doden door iets niet te doen, door tot 13 keer aan de medici niét te zeggen wat er was gebeurd.”

4 Advocaat Hans Beerlandt.
BELGA Advocaat Hans Beerlandt.

De advocaten van Kenneth Samaille, Hans Beerlandt en Tabita Latruwe, bekenden dat hij met opzet slagen aan Elly heeft gegeven die tot de dood hebben geleid, maar ontkenden dat hij het meisje doelbewust de dood heeft ingeslagen. In zijn jeugd met een alcoholverslaafde en agressieve vader zagen ze een reden voor zijn verstoorde persoonlijkheidsontwikkeling, een gebrek aan vertrouwen in de samenleving, prikkelbaarheid en gebrek aan empathie. “Kenneth ziet kinderen graag. Hij zorgde voor zijn eigen stiefbroertje, destijds voor de 7-jarige dochter van een vorige partner, voor Elly en broertje Milow. En hij zag Stefanie graag. Hij wou haar tijdens een geboekte reis naar Rome ten huwelijk vragen en nog samen een kindje krijgen.” Eerder verklaarde Stefanie Herman op het proces dat ze van plan was hem te verlaten na herhaald partnergeweld…

4 Advocate Tabita Latruwe, die samen met advocaat Hans Beerlandt verdachte Kenneth Samaille verdedigt voor het hof van assisen
LSI Advocate Tabita Latruwe, die samen met advocaat Hans Beerlandt verdachte Kenneth Samaille verdedigt voor het hof van assisen

“Zijn verleden heeft voor een veel te lage frustratiedrempel gezorgd waardoor hij jammer genoeg zijn geduld en controle heeft verloren”, vervolgde advocate Tabita Latruwe. “Verschrikkelijk en onvergeeflijk maar er was geen bedoeling om te doden.” “Hij heeft maar één vuistslag in de buik gegeven, niet meer, niet elders, niet in de maanden voordien”, aldus Hans Beerlandt. “Kenneth wees het mugteam ook meteen op een rare plek op haar buik. Hij wou de hulpdiensten niet doelbewust op een dwaalspoor brengen. Met zijn beperkte capaciteiten kon Samaille nooit voorzien wat de gevolgen zouden zijn, de slag gebeurde in een fractie van een seconde, zonder dat er een moment van bewustzijn of pauze was. Zouden de kinderen altijd naar Kenneth lopen als hij hen samen met Stefanie van school of de kinderopvang ophaalde als ze er bang van waren?” 

“Iemand beschermen doe je niet door iemand zo in je hand te houden waardoor die breekt”, repliceerde advocate Virginie Cottyn in naam van de biologische ouders en grootouders van Elly. “Hij zoekt uitvluchten en verschuift de schuld. Hij neemt nog altijd geen verantwoordelijkheid. Laat hem daar niet mee wegkomen. Hij heeft Elly meerdere keren op verschillende plaatsen hard geklopt. En nadien nog een half uur gewacht om iemand te alarmeren, zelf de hulpdiensten niet gebeld en niet de ware toedracht aan de medici verteld. Hij weet niet wat liefde is, hij heeft enkel liefde voor zichzelf.”

Advocate Cottyn sloot af met een positieve boodschap. “Dankzij dit assisenproces hebben Stefanie en de ouders van haar ex zich opnieuw helemaal verzoend. Ze willen met een nieuwe lei beginnen. Omdat ze beseffen dat er maar één schuldige is: Kenneth Samaille. Hun verdriet over de dood van Elly heeft hen verenigd.”

“Maak er niet het proces over kindermishandeling in het algemeen van”, vroeg advocaat Hans Beerlandt in een repliek. “Veroordeel hem niet voor wat hij niet heeft gedaan.” “Woorden schieten mij tekort om sorry te zeggen”, besloot Kenneth Samaille zelf. “Het spijt me zo erg. Ik ben zo beschaamd. Ik ben mijn zelfbeheersing kwijtgeraakt en ben een enorme klootzak geweest. Nooit heb ik stilgestaan bij de gevolgen. Hoe zwaar mijn straf ook zal zijn, ik zal ze accepteren. Ik heb Elly’s familie het mooiste afgenomen. Mijn schaamte was zo groot dat ik aan de medici niet meteen de waarheid heb gezegd.”

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DIRK VAN DESSEL

    Kan het niet dat qualificatie "moord" krijgen wat "met voorbedachten rade" impliceert ? Dan is de sanctie immers zwaarder.

  • paul snemmel

    Het was moord met voorbedachte rade

Lees meer