Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux krijgen hun straf te horen.
photonews Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux krijgen hun straf te horen.

Derveaux krijgt 'slechts' 22 jaar

SLACHTOFFERS EN NABESTAANDEN REAGEREN ONTGOOCHELD

Tussen 12 en 30 jaar effectief: met die straffen stuurde de jury gisteren de vier RAW13-leden weer naar de gevangenis. Opvallend genoeg is de zwaarste straf voor Jacky Labaere, die 8 jaar langer moet brommen dan hoofdbeschuldigde Kevin Derveaux. Slachtoffers en nabestaanden reageerden ontgoocheld.

Kevin Derveaux (24), de hoofdbeschuldigde van de dodelijke raid in de Torhoutse stationsbuurt op 16 juli 2011, kreeg 22 jaar cel. Nochtans wezen alle deskundigen hem aan als de 'killer' van Jeroen Balloey. Zijn oom Jacky Labaere (42) was de tweede die messteken uitgedeeld had, onder meer aan DJ Karim M'Hedhebi en portier Christophe Decoene. Hij kreeg daar 30 jaar cel voor. Als oudste en meest criminele van de bende, woog zijn rol het zwaarst. Robin Van Bossuyt kreeg als morele leider van de hiphopbende 15 jaar cel, terwijl meeloper Kevin Goeman - die de pick-up gedurende enkele seconden bestuurde - gestraft werd met 12 jaar.


Procureur-generaal Pascale Clauw had weinig goede woorden over voor de beklaagden. Vooral Labaere moest het bekopen. "Ik zocht me dit weekend suf naar verzachtende omstandigheden, maar vond er geen", klonk het. "Hij is gewelddadig en antisociaal. En toen zijn slachtoffers in het ziekenhuis lagen en Jeroen Balloey begraven werd, vond hij er niets beters op dan vakantiekiekjes door te sturen naar het parket om te tonen wat een lieve vader hij wel niet is. Hij zal levenslang geen berouw hebben en daarom vorder ik ook levenslang."

Mild voor Derveaux

Vreemd genoeg was Clauw een pak milder voor Kevin Derveaux. "Zijn verschrikkelijke jeugd heeft hem zeker schade berokkend. Maar hij is nog jong en kan nog veranderen." Voor hem vorderde ze 25 jaar. Voor Robin Van Bossuyt (28) - "de aanzetter van de jacht in Torhout" - en Kevin Goeman (28) - die "laffe dingen als meeloper straffeloos wil doen" - werd respectievelijk 25 en 20 jaar opsluiting gevraagd.


De advocaten van de beklaagden waren het daar niet mee eens. "Deze strafvordering is gewoonweg verpletterend. Hiermee wil de procureur-generaal gewoon uitpakken", klonk het bij de verdediging van Van Bossuyt. "Dit is de tweede mokerslag in evenveel dagen", vonden de advocaten van Derveaux dan weer. "Weten dat hij als moordenaar de rest van zijn leven moet aanvatten, is al zwaar. Maar er wordt geen rekening gehouden met het feit dat hij al veel veranderd is sinds de feiten." Ook de verdediging van Labaere haalde alles uit de kast om 'levenslang' af te wentelen. Meer schuldinzicht viel er te bespeuren bij de verdediging van Goeman. "Wij aanvaarden ootmoedig het mededaderschap", klonk het. "Maar u moet niet oordelen over hen op het moment van de feiten, maar wel over de personen die hier vandaag voor u staan."

Onvrede

Na amper een uur beraadslagen kwam de jury al tot een besluit. De uitgesproken straffen bleken telkens lichter dan de gevorderde. Vooral het feit dat Derveaux - die zowel de moord op Balloey op zijn geweten heeft, als Decoene en M'Hedhebi verwondde - minder jaren cel kreeg dan Labaere, zorgde voor onvrede. "Ik ben ontgoocheld", reageerde Christophe Decoene. "De conclusie is: als je een slechte jeugd gehad hebt, dan ben je een minder slechte moordenaar. En dat wil er bij mij niet in." Ook bij M'Hedhebi en de familie van Balloey was de ontgoocheling groot. "Ik ben vooral teleurgesteld in de lichte straf voor Derveaux", aldus Ruben Vanhecke, de beste vriend van Jeroen. "Hij is degene die de moord op zijn geweten heeft." Besluiten deed oma Antoinette Broucke. "Het is goed dat het proces voorbij is", zegt ze. "Ik heb het drie weken gevolgd omdat ik dat wilde doen voor Jeroen. En welke straf dan ook, we krijgen onze Jeroen er niet mee terug."

Lees meer