2 Kapper Dirk na halve eeuw met pensioen
Maxime Petit Kapper Dirk na halve eeuw met pensioen

Dirk Neiyrinck (65) sluit na 50 jaar zijn kapsalon: “Maar bij vaste klanten kom ik nog aan huis knippen. Ik zou hen té veel missen”

Dirk Neiyrinck (65) stopt na iets meer dan vijftig jaar met zijn kapsalon langs de Bruggestraat in het centrum van Menen. De laatste haren knipt hij er op 16 mei. “Ik zal mijn klanten enorm missen, het zijn vrienden geworden”, vertelt Dirk. 

Helemaal stoppen met knippen, dat zal Dirk Neiyrinck nog niet doen. Maar op 16 mei gaat zijn kapsalon na vijftig jaar dicht. “Ik heb besloten om bij vaste klanten die minder mobiel zijn, wel nog thuis te knippen”, vertelt Dirk. “Anders heb ik schrik om het contact met mijn klanten te verliezen. Velen van hen zijn door de jaren heen ook echte vrienden geworden. Op 16 mei zal het voor mij sowieso een emotioneel moment zijn. Het is er vroeger gekomen dan ik dacht. Zo’n acht maanden geleden heb ik het kapsalon en mijn huis te koop gezet. Er heeft zich iemand gemeld en dan is alles in een stroomversnelling geraakt. De persoon die het gekocht heeft, zal ook een kapsalon uitbaten, dus volledig verdwijnen zal het kapsalon niet. Sinds twee weken ben ik ook zelf verhuisd naar mijn nieuw appartement in Menen.” 

Ik heb het altijd graag gedaan en heb er mooi mijn boterham mee verdiend. Mijn kinderen hebben goed kunnen studeren, en dat heb ik aan mijn klanten te danken

Dirk Neiyrinck

Dirk begon met haren te knippen toen hij veertien jaar oud was. “Ik deed dat toen als vakantiejob in een kapsalon hier in de Barakken in Menen. Omdat mij dat lag en ik dat graag deed, ben ik ermee doorgegaan. Eerst ben ik begonnen in een kapsalon in Heule waar ik vier jaar knipte, nadien ging ik aan de slag bij een kapper op het Vandalenplein in Kortrijk. Daarna ben ik zelfstandig geworden. Eerst knipte ik in het pand hier aan de Bruggestraat waar nu het wassalon is. Nadien kocht ik dit pand in 1979 en ben ik er nooit meer weggegaan. Ik heb het altijd graag gedaan en heb er mooi mijn boterham mee verdiend. Mijn kinderen hebben goed kunnen studeren, en dat heb ik aan mijn klanten te danken.” 

De jongste jaren deed Dirk het wel al rustiger aan. “Ik was nog maar vier dagen tijdens de week open. Mijn cliënteel is ook samen met mij verouderd en ik had minder klanten dan vroeger. Jonge gasten komen niet meer bij mij om hun haren te knippen, maar dat vind ik niet erg.”

2
Maxime Petit

Supportersclub KSCT Menen

Dirk weet al wat hij zal doen na 16 mei. “Ik ben altijd een liefhebber geweest van wandelen. Daarnaast ben ik al vrijwilliger bij de supportersclub van KSCT Menen. Ook hiervoor zal ik nu meer tijd hebben om me daar met van alles bezig te houden.” 

Dirk Neiyrinck is na Noël Vankeirsbilck de tweede kapper met meer dan vijftig jaar dienst in Menen die ermee stopt. Noël, ofwel kapper ‘Mono’, stopte op 15 maart op zijn 71ste verjaardag definitief met kappen. Ook hij knipte - na het sluiten van zijn kapperszaak Mono in 2015 - nog thuis bij klanten.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer