Eddy Lust, met schepen Mieke Syssauw rechts, wordt de komende zes jaar de nieuwe burgemeester.
Foto Xavier Coppens Eddy Lust, met schepen Mieke Syssauw rechts, wordt de komende zes jaar de nieuwe burgemeester.

Eddy Lust snoept sjerp af

OPEN VLD EN N-VA SCHUIVEN FOURNIER AAN DE KANT

De komende zes jaar krijgt Menen opnieuw een liberaal als burgemeester. Eddy Lust, die minder dan de helft van de stemmen haalt van huidig burgemeester Martine Fournier, ruilt coalitiepartner CD&V de komende zes jaar in voor sp.a. "Een zwarte dag voor de democratie", schampert Fournier.

CD&V, de grootste partij van Menen die liefst twee zetels winst boekt, wordt de komende zes jaar aan de kant geschoven. Het gerucht ging al maanden de ronde dat er een coalitie zou gesmeed worden tussen Open Vld, N-VA en sp.a. Het gerucht werd gisteravond bevestigd. Eddy Lust, een 61-jarige zakenman, werd als een held onthaald door zijn achterban. "Ik werd de voorbije weken afgeschilderd als de meest onbetrouwbare politicus. Hoewel ik de voorbije jaren goed heb samengewerkt met Martine Fournier, was het vertrouwen op enkele punten geschonden. Als ze mij onbetrouwbaar noemt, dan is het vertrouwen zoek en wordt het moeilijk om samen in zee te gaan. Een ander vertrouwensbreuk is er gekomen met de komst van het gezondheidscentrum De Piramide, een centrum dat wij als Open Vld absoluut niet wilden." Eddy Lust beseft dat hij met 1.600 stemmen minder dan de helft haalt dan stemmenkanon Martine Fournier (3.641). "Dat is nu eenmaal de wet van de democratie. Wij halen een meerderheid met N-VA en sp.a." Martine Fournier reageert bijzonder ontgoocheld. "Er is al maanden sprake van een voorakkoord. Er werd niet geluisterd naar de kiezer gisteren. Die kiezer heeft ons een duidelijk mandaat gegeven. Eddy Lust, de man van 61 jaar, wou absoluut burgemeester worden en verloochent zijn ideologie. Met slechts één extra schepenambt zal hij zijn blauwe achterban heel vaak in de steek moeten laten. Het is een zwarte dag voor de democratie", reageert Fournier erg bits. Toch gooit ze de handdoek na 1 januari niet in de ring. "Ik kreeg meer dan 3.600 voorkeurstemmen. Voor hen blijf ik aan politiek doen, want politiek dat is mijn leven. Maar toegegeven, het wordt een zware klap om te verwerken."

Goed akkoord

Gisteren werd er de hele namiddag en avond hard onderhandeld. Vooral N-VA heeft een mooie slag thuisgehaald, want de partij gaat van zes naar vier zetels. "We zijn ontgoocheld met het resultaat en hadden meer verwerkt. Maar goed, als er dan een coalitie mogelijk is, dan hebben wij mee onderhandeld en drie schepenambten binnengehaald", aldus lijsttrekker Renaat Vandenbulcke.


Naast Vandenbulcke wordt ook Griet Vanryckegem opnieuw schepen. Gemeenteraadslid Virginie Breye wordt normaal de derde schepen. Ook sp.a haalt drie schepenambten binnen. "Wij voelden dat er raakpunten waren en dat er een goed akkoord op tafel ligt. Met dat akkoord willen we in zee gaan met N-VA en Open Vld. Een van de breekpunten was de dure ligdagprijzen van onze OCMW-rusthuizen. Ook hierover werd onderhandeld én dat plan wordt de komende weken verder verfijnd", reageert Patrick Roose die straks voor het eerst schepen wordt.


Wellicht wordt ook Angelique Declercq schepen. Over de derde schepen is er nog geen akkoord binnen de partij. Martine Fournier verwijt Eddy Lust verder dat hij zijn broek afdeed voor de andere partijen om toch maar burgemeester te kunnen worden. "Wij moeten inderdaad een schepen inleveren en dat is pijnlijk voor Tom Vlaeminck, maar ik werk op basis van vertrouwen en dan wil ik de posten eerlijk verdelen onder de drie partijen", aldus Lust.

Lees meer