Een glunderende Hein Vanhaezebrouck in de Ghelamco Arena In Gent tijdens de viering van de kampioenstitel. Is hij donderdag even fier in zijn geboortedorp Lauwe?
Foto Photo News Een glunderende Hein Vanhaezebrouck in de Ghelamco Arena In Gent tijdens de viering van de kampioenstitel. Is hij donderdag even fier in zijn geboortedorp Lauwe?

Erehaag voor voetbalheld

NIEUWE EREBURGER HEIN VANHAEZEBROUCK KRIJGT DONDERDAG VOLKSFEEST

Omdat hij als coach de eerste kampioenstitel voor AA Gent wist te behalen, krijgt Hein Vanhaezebrouck op donderdag 27 augustus een volksfeest aangeboden in zijn geboortedorp Lauwe. Het stadsbestuur geeft hem ook de titel van ereburger. "Ik ben erg trots op mijn zoon, maar er moet daar niet te veel show bij komen", vindt zijn moeder Colette Callewaert (75).

Het was de uitdrukkelijke wens van de AA Gent-coach om in Lauwe gehuldigd te worden. De prille vijftiger leerde voetballen bij WS Lauwe waar vader zaliger de plak zwaaide als secretaris. In zijn geboortedorp wordt Vanhaezebrouck nog altijd op handen gedragen, in het bijzonder door de spelers, bestuur en fans van WS Lauwe. Moeder Colette Callewaert is een van de honderd genodigden die om 18.30 uur de academische zitting zal bijwonen in het gemeentehuis samen met haar drie andere zonen en dochter die in Lauwe en Kortrijk wonen. "Natuurlijk ben ik erg trots, maar eerlijk gezegd, ik hoop dat er niet te veel show bij komt kijken. Ik ga nu eenmaal niet veel weg en mag mij met mijn zwak hart niet te veel opwinden", vertrouwt Colette toe. "En laat voetbal nu net één brok emotie zijn. Meteen de reden waarom ik nooit nog live naar een wedstrijd van mijn zoon ga kijken. Ik kijk liever op televisie, maar maak donderdag natuurlijk een uitzondering."

Galawedstrijd

Na de academische zitting vormen tientallen spelers van de Menense, Lauwse en Rekkemse jeugdploegen een erehaag aan het gemeentehuis. Met voorop het muzikale ensemble Vrass Brothers uit Menen gaat het dan in stoet om 19.45 uur naar de voetbalterreinen van WS Lauwe. "Om 20 uur start dan een galawedstrijd met leeftijdsgenoten die vroeger samen met Hein gevoetbald hebben in Lauwe, aangevuld met spelers uit de huidige eerste ploeg. Met vijftigers op het veld zal het tempo wat lager liggen", grinnikt oud-voetballer en collega Rudy Ducoulembier die samen met voormalige profvoetballer Stefaan Tanghe de spelerslijst opstelde. "Voormalige lokale voetballers zoals Bart Vanneste, Stefan Accou, Joost Corneillie, Bart Martin, Stefaan Tanghe en ikzelf zullen meespelen."


Van zodra de match start, zal het stadsbestuur twee uur lang trakteren met bier, cola, wijn en water. "Daarna gaat het feest verder in de kantine van WS Lauwe", zegt bestuurslid Philippe Seys. "Alle aanwezigen op het feest krijgen een gesigneerde foto van Vanhaezebrouck."

Lees meer