3 Tijdens het proefproject ‘Verkeersvrije Menenstraat’ konden mensen tot nu gratis parkeren onder het Novotel en op de parking van het college.
LBR Tijdens het proefproject ‘Verkeersvrije Menenstraat’ konden mensen tot nu gratis parkeren onder het Novotel en op de parking van het college.

Gedaan met gratis parkeren onder Novotel tijdens verkeersvrije Menenstraat: Stad schaft systeem af na kritiek oppositie

Bezoekers kunnen op zaterdag 1 juni voor de laatste keer gratis parkeren op de parking onder Novotel tijdens het proefproject ‘verkeersvrije Menenstraat’. Het stadsbestuur schaft het systeem af na kritiek van de oppositie. Die vroeg het systeem uit te breiden naar alle handelaars. “Maar dat is niet mogelijk.”   

Het stadsbestuur is in april gestart met een proefproject waarbij de Menenstraat een weekend per maand verkeersvrij is tussen 14 en 20 uur. Het project loopt nog tot oktober. “We doen er alles aan om dit proefproject te doen slagen en zijn daarom op zoek gegaan naar extra parkeerplaatsen op die verkeersvrije namiddagen. Op zaterdag is de parkeerdruk in de binnenstad het hoogst. Bezoekers en shoppers kunnen gratis parkeren op de speelplaats van het college en in de ondergrondse parkeerplaats ‘Menenpoort’ onder het Novotel”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). 

Concurrentievervalsing

De parking onder Novotel werd gratis aangeboden voor mensen die aankopen deden in de Menenstraat tijdens verkeersvrije weekends. Ze konden hun parkeerticket inruilen voor een gratis ticket. CD&V-raadslid Peter De Groote vindt het gratis parkeren onder het Novotel concurrentievervalsing. “Het kan niet dat mensen gratis kunnen parkeren als ze die weekends iets kopen in de Menenstraat, terwijl mensen die iets kopen in de Stationsstraat dat niet kunnen.”

3 Het gratis  parkeren onder het Novotel wordt afgevoerd.
Christophe Maertens Het gratis parkeren onder het Novotel wordt afgevoerd.

Uitbreiden niet mogelijk

Het stadsbestuur heeft de kritiek van de oppositie nu ter harte genomen. “We hebben besloten het gratis parkeren onder Novotel op de verkeersvrije weekends vanaf de zomer af te schaffen, in juni zal het dus wel nog kunnen”, legt de schepen uit. “Het was niet mogelijk het systeem uit te breiden naar alle handelaars in de binnenstad. De gratis parking op de speelplaats van het college blijft wel bestaan. Behalve op zaterdag 1 juni, want dan is de speelplaats niet vrij. Voor die zaterdag is wel voor één keer een deal gemaakt met de uitbater van de ondergrondse parkeerplaats: die is een laatste keer gratis voor alle shoppers in de binnenstad. Dus niet alleen voor mensen die winkelen in de Menenstraat.”

3 Schepen Diego Desmadryl.
Christophe Maertens Schepen Diego Desmadryl.

Parking college

Schepen Diego Desmadryl vindt het spijtig dat het stadsbestuur het systeem van gratis ondergronds parkeren moet afvoeren. “Maar de kritiek dat we andere handelaars in de binnenstad benadelen, wil ik niet zomaar naast me neerleggen. Ik zal altijd blijven oplossingen zoeken en indien nodig bijsturen. Ik ben wel blij dat we de mensen die naar de winkel-wandelstraat komen, blijvend kunnen belonen met gratis parkeren in het college op zaterdagnamiddag vanaf juli.’”

Raadslid De Groote merkte dan weer op dat de parking van het college niet volop gebruikt wordt. “Ik ben op de afgelopen verkeersvrije zaterdag een paar keer gaan kijken en er stonden telkens maar zes tot acht wagens. Het stadsbestuur moet die parking veel meer promoten.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer