De leraar stond terecht in het gerechtsgebouw van Kortrijk.
LSI De leraar stond terecht in het gerechtsgebouw van Kortrijk.

Godsdienstleraar terecht voor slag
aan leerlinge (16)

Een 58-jarige godsdienstleerkracht van het Guldensporencollege in Kortrijk heeft zich voor de rechter in Kortrijk moeten verantwoorden voor een slag aan een 16-jarige leerlinge. “Een foute reactie, maar ik was op van het getreiter”, aldus Ronny C.

Op 20 september 2017 moest de godsdienstleraar met een onberispelijke staat van dienst van 33 jaar de strafstudie van 12 leerlingen superviseren. Ze waren gestraft omdat er eerder in hun klas met pepperspray was gespoten. De directie legde hen geen traditionele studie- of schrijftaak op tijdens de strafstudie maar gaf hen enkele taakjes zoals glas naar de container brengen en tafels verhuizen. De strafstudie verliep heel rumoerig en leraar Ronny C. kreeg geen greep op de groep. Toen één van de leerlingen vroeg om de strafstudie vroeger te mogen verlaten, gingen de poppen aan het dansen. De leerlingen verzamelden zich rond de leraar en C. gaf haantje-de-voorste Julie Bayart, 16 jaar toen, een slag. Een duw, volgens de leraar, een vuistslag volgens het slachtoffer. Verbouwereerd verwittigde ze meteen de politie.

Brief met excuses

Wat volgde was een mislukte poging om alles in der minne te regelen, een tuchtonderzoek met een blaam voor de leraar en een seponering van de strafklacht. “Een tuchtsanctie was eigenlijk voldoende”, vond de openbare aanklager. Het slachtoffer en advocaat Thomas Vandemeulebroucke gingen daar niet mee akkoord en brachten de leraar via een rechtstreekse dagvaarding voor de rechter. “Een gebrek aan respect, fatsoen en elementaire beleefdheid”, vond advocaat Jan Leysen, die Ronny C. bijstond. “Hij schreef een brief met excuses en zat met de ouders rond de tafel. Hij wist meteen dat hij dat niet had mogen doen, maar de zaak wordt op de spits gedreven.” C. vroeg schuldig verklaard te worden, maar er zonder straf van af te kunnen komen.

Ronny C. is nog altijd aan de slag in het Guldensporencollege, slachtoffer Julie Bayart - 18 ondertussen - werkt er ook nog altijd haar laatste jaar humane wetenschappen af. Beiden komen elkaar binnen de school evenwel nooit meer tegen. “Niets kan rechtvaardigen dat een leraar een leerling een vuistslag geeft”, vindt Thomas Vandemeulebroucke. Uitspraak op 18 september.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Frederic Ruelle

    Wat jammer voor de leraar!!! Die mens zal wel geen vuistslag gegeven hebben... Mijn dochters speelden toch nooit met pepperspray in de klas hoor... Alle steun naar de leraar!!!

Lees meer