De nood om te bouwen is groot bij KSA Menen, maar de jeugdvereniging heeft weinig eigen middelen.
Foto XCR De nood om te bouwen is groot bij KSA Menen, maar de jeugdvereniging heeft weinig eigen middelen.

Jeugdverenigingen willen nieuwe lokalen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MENEN

De jeugdverenigingen hebben in februari nog geprotesteerd om meer geld te vragen voor de bouw van nieuwe lokalen. Drie maanden later werd dan toch 700.000 euro vrijgemaakt voor de komende jaren, maar de vraag is of dat wel voldoende is voor alle jeugdverenigingen.

De voorbije zes jaar werd veel geïnvesteerd in nieuwe sportinfrastructuur en polyvalente ruimtes, terwijl de jeugdverenigingen lijdzaam moesten toezien hoe er voor hen geen extra geld werd vrijgemaakt. In februari trokken ze nog eens aan de alarmbel, waarna er toch zevenhonderdduizend euro werd vrijgemaakt voor de komende jaren. Maar dat is niet genoeg voor nieuwe lokalen voor KSA Menen, chiro Oskaarke Lauwe, chiro Pendoender Rekkem, chiro Menen en scouts Menen.


Die moeten dus eigen middelen gebruiken, maar niet elke vereniging heeft een mooi spaarpotje. "Veel hangt inderdaad af van de initiatieven van de jeugdbewegingen zelf", weet Kasper Vandecasteele (sp.a). "Er heerst ook wat onduidelijkheid rond het dossier van de jeugdlokalen. Zo blijkt dat enkele gedane beloftes niet worden nageleefd door het schepencollege. De bouwgroep vraagt zich af of er nu effectief een renteloze lening zal komen. Er was een infovergadering gepland over de partijgrenzen heen, maar die werd afgelast door het schepencollege."


Jeugdbeleidsmedewerker Kevin Labeeuw had hierover een kritische mail verstuurd en werd enkele dagen later om dringende redenen ontslagen. "De jeugdverenigingen worden dit jaar en de volgende twee jaar ondersteund met hun bouwplannen", reageert schepen Griet Vanryckegem (N-VA). "Ze krijgen een startkapitaal van vijftigduizend euro en de rest wordt ondersteund volgens het principe van 'een euro voor elke euro die de vereniging inbrengt' als hun dossier door de bouwgroep en door de jeugdraad wordt goedgekeurd. Dat garandeert dat elke vereniging op gelijke voet wordt ondersteund. Enkele verenigingen spaarden veel, anderen hebben weinig geld en de noden verschillen ook per jeugdvereniging. Het is ook eerlijk om de jeugd zelf te laten beslissen over alle dossiers." (XCR)

Lees meer