4 De auto knalde vol op de geparkeerde oplegger.
LSI De auto knalde vol op de geparkeerde oplegger.

16-jarige Franse jongen zonder rijbewijs sterft na korte achtervolging door politie in Menen

In Menen is maandagavond een jonge Fransman om het leven gekomen bij een verkeersongeval. De amper 16-jarige jongen uit Tourcoing vloog na een korte achtervolging door de politie aan hoge snelheid uit de bocht en belandde onder een geparkeerde oplegger aan de rechterkant van de weg. Het parket onderzoekt zowel de rol van de Fransman als die van de politie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Iets voor 21 uur 's avonds had de politie van de zone Grensleie in de buurt van de Moeskroenstraat net een snelheidscontrole met onderschepping afgerond. Een anoniem politievoertuig reed van Rekkem (Menen) richting Menen, toen het plots met hoge snelheid door een Franse Peugeot break 307 werd ingehaald. 

Voor de agenten was dat genoeg om de blauwe zwaailichten in werking te doen treden en de automobilist naar de reden van zijn hoge snelheid te vragen. Nauwelijks enkele ogenblikken later ging het Franse voertuig in een bocht naar links, ter hoogte van garage CD Cars, uit de bocht en belandde het onder een trekker met oplegger die aan de rechterkant van de weg geparkeerd stond. Een mugteam snelde nog ter plaatse, maar voor de jongeman achter het stuur kon geen hulp meer baten.

4 Hulpverleners bij het wrak dat ondertussen is opgetakeld en de aangereden vrachtwagen.
LSI Hulpverleners bij het wrak dat ondertussen is opgetakeld en de aangereden vrachtwagen.

Dubbel onderzoek

Omdat agenten van de politiezone Grensleie bij het voorval betrokken waren, voerden collega’s van de politiezone Vlas de vaststellingen uit. Dit om alle schijn van partijdigheid te vermijden. In opdracht van het parket van West-Vlaanderen is ook een wetsdokter en een verkeersdeskundige aangesteld. Zoals gebruikelijk zal zowel de rol van de politie als de rol van de automobilist onderzocht worden. Het slachtoffer is een amper 16-jarige jongen uit Tourcoing die nog geen rijbewijs had. De jongen zou aan 100 kilometer per uur gereden hebben waar je maximaal 50 mag. 

4 De takelfirma met het wrak van de Peugeot 307.
LSI De takelfirma met het wrak van de Peugeot 307.

Weg uren afgesloten

De Moeskroenstraat tussen Menen en Rekkem bleef tot na 1 uur 's nachts voor alle verkeer afgesloten. Er moest een kraan aan te pas komen om de oplegger op te tillen en het voertuig er van onder te halen. Ook de laadklep van de aangereden oplegger moest gedemonteerd worden. De vrachtwagenchauffeur was danig onder de indruk van het ongeval, alhoewel hij reglementair geparkeerd stond. De vrachtwagen was enkel geladen met wat retourzendingen van textiel. Maandagavond aan zijn geplande rit beginnen, was geen optie meer. De oplegger was niet meer rijvaardig. Door de harde klap verschoof de trekker-oplegger zo’n twee meter.

4 De laadklep van de vrachtwagen sneuvelde ook.
LSI De laadklep van de vrachtwagen sneuvelde ook.

Lees meer