De rechtbank in Brugge.
JHM De rechtbank in Brugge.

Koppel riskeert tot 10 maanden cel voor uitkeringsfraude en sluikwerk

Een koppel uit Kortrijk hangt in de Brugse rechtbank tot 10 maanden cel boven het hoofd voor uitkeringsfraude en sluikwerk. De man en vrouw logen over hun verblijfplaats en werkloosheidsstatuut en streken zo volgens het parket onterecht bijna 150.000 euro op.

Het onderzoek ging op 16 februari vorig jaar van start, toen Zelimkhan U. (43) in Kortrijk betrokken raakte in een verkeersongeval. “De politie ontdekte dat op het verzekeringsbewijs van beklaagde het adres van zijn vriendin in Kortrijk stond, terwijl hij zelf een adres had aangevraagd in Anderlecht”, sprak de arbeidsauditeur woensdagmorgen. “Beklaagde bleek in het verleden op verschillende adressen te zijn ingeschreven in het Brusselse, waar hij kort nadien opnieuw werd uitgeschreven.” 

Fraude

Hoewel U. en zijn vriendin Aminat M. (38) pas sinds 10 oktober 2016 officieel samenwoonden, bracht het onderzoek aan het licht dat ze in werkelijkheid al in 2010 bij elkaar verbleven. “Het bankonderzoek toonde aan dat de huurgelden voor het appartement door de man werden betaald. Hij had ook een fitnessabonnement in Kortrijk en deed er geregeld bankafhalingen. Zoekingen op het internet brachten aan het licht dat mijnheer ook goederen- en personentransport organiseerde tussen Tsjetsjenië en België, terwijl hij dat niet aangaf bij de RVA en een werkloosheidsuitkering genoot.” 

Voor Zelimkhan U. vorderde het openbaar ministerie 10 maanden cel en de ambtshalve terugbetaling van 56.670 euro aan onterecht geïnde werkloosheidsuitkeringen. De arbeidsauditeur vroeg de rechter ook 61.400 euro aan inkomsten uit zijn sluikwerk verbeurd te verklaren. Aminat M. riskeert 4.800 euro boete en de terugbetaling van 89.191 euro aan OCMW-steun. Hun advocaat Luc Arnou vraagt de vrijspraak. “Nergens is onderzocht of mijn cliënt effectief in het Brusselse woonde, zoals hij beweert. Hij had bovendien geen professionele inkomsten, die moesten aangegeven worden. Het is niet omdat iemand af en toe mensen meeneemt naar Tsjetsjenië, dat hij daar ook professioneel mee bezig is.” Uitspraak op 19 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer