4 Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - hier een sfeerbeeld bij het vertrek
Maxime Petit Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - hier een sfeerbeeld bij het vertrek

Leerlingen fietsen met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft startschot fietstocht met bakfiets

De leerlingen van het vijfde en het zesde middelbaar mechanische vormgevingstechnieken van het VTI Sint-Lucas in Menen zijn deze morgen gestart met een fietstocht van Menen naar Amsterdam. Ze doen dat met een bakfiets die ze zelf helemaal ontworpen en gemaakt hebben. “We gaan elk om beurt op de bakfiets rijden”, vertelt leerkracht Bart Ovaere. 

En of ze het zagen zitten in de koude en de regen om 300 kilometer te fietsen naar Amsterdam? “Ja natuurlijk”, vertelt leerling Calvin Verbeeck die zelf provinciaal kampioen is bij de junioren wielrenners. “De koude is geen probleem en normaal hebben we de wind de hele tocht in de rug. Al zal het wel mijn taak zijn om samen met nog een medeleerling die ook koerst om de medeleerlingen aan te moedigen als het iets moeilijker gaat.” De leerlingen ontworpen een bakfiets en staken die ook helemaal zelf in elkaar. “Elk jaar doen we een groepsproject”, verduidelijkt leerkracht Bart Ovaere. “Dit jaar hebben we gekozen om een bakfiets in elkaar te steken. De bedoeling is dat die vanaf volgend schooljaar zal dienen om te gebruiken tussen de twee campussen om bijvoorbeeld broodjes van de ene campus naar de andere te brengen. Bij wijze van inwijding kozen we voor een driedaagse fietstocht naar Amsterdam omdat Nederland en Amsterdam bekend staan om hun goede fietsinfrastructuur. En 300 kilometer is nog net te doen.” De leerlingen werden woensdagmorgen uitgewuifd door minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Jullie zijn dé ambassadeurs van technische richtingen in Vlaanderen”, klonk het.

4 Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - deze jongens moeten het de komende dagen doen
Maxime Petit Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - deze jongens moeten het de komende dagen doen

Vrijdag aankomst in Amsterdam

De leerlingen fietsen woensdag van Menen naar Middelburg in Nederland, een tocht van zo’n 120 kilometer. Van Middelburg gaat het donderdag naar Vlietland bij Den Haag, een tocht van 125 kilometer. Vrijdag eindigen ze met een tocht van 54 kilometer tot in Amsterdam. “We willen daar tegen de middag aankomen zodat we nog een activiteit kunnen doen in Amsterdam zelf”, vertelt Bart Ovaere. De groep wordt gevolgd door twee volgwagens en ze keren vrijdag terug met auto’s en een busje. Slapen doen ze in tentjes. “Het is ook een leuke groepsactiviteit waarbij de leerlingen elkaar ook beter zullen leren kennen.” Er werd ook een goed doel op poten gezet waarbij de opbrengst naar de vrije basisschool de Kindervriend in Rollegem gaat. In 2016 deden leerlingen van het VTI in Menen al eenzelfde stunt Toen reden ze met zelfgemaakte fietsen van Menen naar Parijs.

4 Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - Minister Hilde Crevits juicht het toe
Maxime Petit Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - Minister Hilde Crevits juicht het toe
4 Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - Minister Hilde Crevits
Maxime Petit Met zelfgemaakte bakfiets van Menen naar Amsterdam - Minister Hilde Crevits

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer