4 In provinciedomein Bergelen in Gullegem organiseerde Elly’s moeder Stefanie nog een herdenking.
Deleu In provinciedomein Bergelen in Gullegem organiseerde Elly’s moeder Stefanie nog een herdenking.

Mama van doodgeslagen Elly (2,5) getuigt voor assisen: “Nooit meer de kans gekregen om samen met mijn dochtertje weg te gaan”

“Ik heb nooit meer de kans gekregen om mijn belofte aan Elly - om van Kenneth weg te gaan en te verhuizen - waar te maken. Alleen uit schrik dat hij de kinderen iets zou aandoen, ben ik na een korte breuk terug bij hem ingetrokken.” Op het assisenproces van Kenneth Samaille (31) rond de doodslag op zijn stiefdochtertje Elly (2,5) bracht Elly’s mama Stefanie (28) uit Wevelgem een emotionele getuigenis. Ze vond ondertussen wel troost in een nieuwe relatie.

Stefanie Herman leerde Kenneth Samaille via de datingapp Tinder kennen. Al snel gingen de twee samenwonen, eerst alternerend in hun eigen woningen in Gullegem en Menen, later volledig in de woning van Kenneth in Menen. “In het begin was hij lief en zorgzaam, maar al na enkele maanden raakte hij meer geagiteerd als ik hem na mijn hartoperatie vroeg om meer te helpen in het huishouden”, aldus Stefanie. “Maar hij werd steeds opdringeriger, ik kon niet meer afspreken met mijn vriendinnen omdat het niet in zijn agenda paste, ik mocht niet meer antwoorden op sms’jes of telefoontjes van mijn ex, hij controleerde constant mijn telefoon, ik moest mijn eigen Facebookaccount verwijderen, mijn paswoorden vertellen,...”

4 De foto op het bidprentje van Elly (2).
Jeffrey Dujardin De foto op het bidprentje van Elly (2).

Na amper vier maanden gooide Samaille tijdens een ruzie al een pot warme spaghettisaus over haar hoofd, twee maanden daarna kwam het tot een slaande ruzie en besliste Stefanie om haar koffers te pakken. “Maar de volgende ochtend stond hij al aan mijn deur te kloppen”, vervolgde Stefanie. 

Een week voor de feiten schopte hij me 4, 5 keer, omdat de kinderen en ik te veel lawaai maakten in de badkamer. Ik maakte toen fluisterend de belofte aan Elly om gauw weg te gaan. Maar het is nooit meer zover kunnen komen…

Stefanie Herman

“Niettegenstaande ik hem vroeg om weg te gaan, drong hij binnen, schopte mijn salontafel stuk, duwde me tegen de muur en probeerde me te wurgen. Hij stopte maar toen hij lawaai van de kinderen uit de babyfoon hoorde. Mijn moeder was er helemaal niet gerust meer in en we verhuisden Elly naar een andere school en kinderopvang. Kenneth bedreigde mij en dreigde er mee de kinderen iets aan te doen. Puur uit schrik keerde ik terug. Maar ik had me voorgenomen om stiekem naar een andere woning uit te kijken en er later met de kinderen naar toe te vluchten. Een week voor de feiten schopte hij me 4, 5 keer, omdat de kinderen en ik te veel lawaai maakten in de badkamer. Ik maakte toen fluisterend de belofte aan Elly om gauw weg te gaan. Maar het is nooit meer zover kunnen komen…” Kenneth Samaille bekende intussen hij een vuistslag toediende, maar niet had gedacht dat dit de dood van het meisje zou kunnen betekenen.

Geen afscheid als prinsesje

Stefanie Herman zat aanvankelijk zelf 17 uren in de cel als mogelijke verdachte. “Een ware hel”, blikte ze nog even terug. “Ik wist niet hoe het ondertussen met Elly ging. Toen ik haar voor het eerst terug zag in het ziekenhuis in Gent, lagen haar organen al in een netje op haar buik. Er was nog hersenactiviteit toen ik er was, enkele uren later niet meer. We hebben geen afscheid van haar kunnen nemen als prinsesje, maar als een stukje papier in een dossier, verzegeld in een witte lijkzak in haar kistje. Ik huilde me in slaap en kwam huilend wakker. Ik leefde op automatische piloot.”

4 Samenkomst van familie en vrienden om Elly te herdenken.
Wouter Spillebeen Samenkomst van familie en vrienden om Elly te herdenken.

Niet meer alleen bij kleine kinderen

“Sorry voor wat er is gebeurd. Ik kan me niet voorstellen wat je moet meegemaakt hebben”, reageerde Kenneth Samaille.

Ik zou hem nooit meer bij kleine kinderen alleen laten.

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck

Mag ik dan van u nooit meer alleen bij mijn kleinere broer zijn?”

Kenneth Samaille
4 Kenneth Samaille.
BELGA Kenneth Samaille.

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck vond dat Samaille tijdens het onderzoek weinig medeleven toonde met Stefanie. Hij omschreef Samaille als antisociaal, laag begaafd, egocentrisch en manipulatief. Volgens de gerechtspsychiater is er ook in de toekomst nog een verhoogd risico op gewelddadig gedrag. “Ik zou hem nooit meer bij kleine kinderen alleen laten”, liet het advies van Lodewyck niets aan de verbeelding over. Dat was niet naar de zin van Kenneth Samaille. “Mag ik dan van u nooit meer alleen bij mijn kleinere broer (13 jaar) zijn?”, steigerde hij terwijl hij van zijn bankje sprong.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • karin de Kok

    Dankzij justitie komt ie binnen paar maand vrij

  • patrick morel

    Verkrachting wordt hier niet ernstig genomen. Als er sprake is van recidive kan men zwaarder straffen, wel verkrachting verjaart na 5 jaar, zware verkeersovertreding na 30 jaar en die termijn is verlengd onder Geens. Het kan ook zijn dat alleen geld telt om zwaarder te straffen.

Lees meer