2 Reconstructie van de moord op de 56-jarige Alia Belromari, met beschuldigde Luc Vanden Bussche die door de politie het appartement wordt binnengeleid
Henk Deleu Reconstructie van de moord op de 56-jarige Alia Belromari, met beschuldigde Luc Vanden Bussche die door de politie het appartement wordt binnengeleid

Man (64) wurgt vriendin en verwijdert hart uit lichaam: “Ze had dat niet nodig, want ze heeft het nooit gebruikt”

Maandag start voor het hof van assisen in Brugge het proces tegen Luc Vanden Bussche (64) uit Kortrijk. Hij staat er terecht voor de gruwelijke moord op zijn vriendin Alia Belromari (56) op haar appartement aan de Waterpoort in Kortrijk op 27 mei 2017. Omdat ze vroeg het weinige contact dat hij nog met zijn dochter had te verbreken, wurgde hij haar in de slaap, sneed haar lichaam open en haalde er haar hart uit. “Ze had dat toch niet nodig, want ze heeft het nooit gebruikt”, verklaarde hij vier maanden later.

Iets over middernacht in de nacht van 27 op 28 mei 2017 trof de politie op haar appartement op de hoek van de Waterpoort en de Oude Vestingstraat in Kortrijk, op amper enkele meters van het politiecommissariaat, het levenloze lichaam van Alia Belromari aan. Haar vriend Luc Vanden Bussche, die al tien jaar samen was met haar, had zich even voordien aan het loket aangemeld en verteld dat hij zijn vriendin had gewurgd en opengesneden. “Dat ze zouden schrikken” en dat het “niet proper” was, gaf hij de agenten nog ijzig kalm mee.

2 Slachtoffer Alia Belromari.
Lieven Samyn Slachtoffer Alia Belromari.

Hart

Het bleek niet gelogen, want Alia bleek gewurgd met de riem van een kamerjas, er stak een mes in haar borst en haar lichaam was op het bed van boven tot beneden volledig opengesneden. Haar hart werd eruit gehaald en lag naast het lichaam. Aanvankelijk verklaarde Vanden Bussche dat hij het had gedaan omdat Alia hem dat al herhaaldelijk had gevraagd omdat ze het moeilijk had met haar handicap aan haar armen en haar povere financiële toestand. Hij gaf wel onmiddellijk toe dat ze het hem die avond niet opnieuw had gevraagd.

Late bekentenis

Pas vier maanden later gaf hij bij een herverhoor toe dat hij in een ‘colère’ was geschoten, enerzijds omdat ze hem om geld had gevraagd, anderzijds omdat Alia hem had gezegd dat hij het contact met zijn ex en zijn dochter moest verbreken. Dat hij de moord al eerder op de avond had gepland, ontkende hij.

Zowel dader als slachtoffer waren op de avond van de moord onder invloed van alcohol. Beiden hadden een drankprobleem. Vanden Bussche wordt omschreven als een doodbrave man die gedomineerd werd door Alia, een levenslustige vrouw, die vriendelijk en spontaan was, maar onder invloed van alcohol jaloers, bazig en bemoeizuchtig werd.

Jef Vermassen

Alia’s dochter Chana (24) uit Menen was aanvankelijk lovend over Vanden Bussche, die ze als “begripvol en de beste pluspapa die ze zich kon wensen” omschreef. Maar na het ontdekken van de volledige waarheid en de gruwelijke dood van haar moeder was dat beeld volledig veranderd. “Niet te begrijpen dat iemand tot zoiets in staat is”, vond ze na de doorverwijzing door de raadkamer. “Ik aanzag hem als mijn stiefvader, maar dat is volledig voorbij. Hij nam niet alleen het leven van mijn moeder, maar verwoestte ook het leven van mij, mijn vriend en zoontje Leito (5). Hopelijk wordt hij zwaar gestraft en mag hij de cel pas verlaten na zijn tachtigste. Dan is ook zijn leven gedaan.” Advocaat Jef Vermassen verdedigt haar belangen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer