Elly's moeder Stefanie Herman tussen haar ouders Luc en Inge
LSI Elly's moeder Stefanie Herman tussen haar ouders Luc en Inge

Moeder Elly (2,5) reageert voor het eerst op doodslag door ex: “Moeilijkste moment moet nog komen: de eigenlijke begrafenis van ons prinsesje”

Met de veroordeling van Menenaar Kenneth Samaille (31) tot een effectieve celstraf van 25 jaar voor de doodslag op en mishandeling van zijn stiefdochtertje Elly (2,5) donderdagavond is het doek definitief gevallen over de zaak. Ook voor Elly’s moeder Stefanie Herman (28) en haar ouders Luc (57) en Inge (58) uit Wevelgem een opluchting. “Hopelijk betekent dit het einde van een verschrikkelijke twee jaar, al zal de definitieve begrafenis van Elly nog een heel pijnlijk en moeilijk moment worden.”

De tegenspoed voor het gezin Herman begon eind juli 2017. “We waren met mijn zus op vakantie in Thailand”, vertelt Inge. “We namen een toeristenboot (een traditionele langstaartboot, nvdr) toen die plots kapseisde na een botsing met een andere boot.” Alle opvarenden kwamen in het water terecht maar konden één voor één gered worden. Luc en Inge kwamen er met lichte verwondingen en een hevige schrik vanaf.

Op de fatale 20 november 2017 kwam dan het telefoontje dat geen enkele (groot-)ouder ooit wil krijgen. Elly was in levensgevaar opgenomen in het ziekenhuis. “Twee dagen lang ben ik niet uit het ziekenhuis van Menen en van Gent geweest”, blikt Inge terug. “Luc ontfermde zich over broertje Milow (2). Had Elly al maar kunnen praten, dan had ze ons iets kunnen zeggen. Of stiekem een briefje achterlaten. Maar meer dan ‘ja’ kon ze nog niet zeggen. In die periode zagen we Stefanie en de kinderen ook steeds minder. Onder druk en invloed van Kenneth, dat weten we nu. Het gemis van Elly zal altijd blijven. We hadden net twee kamertjes voor de kleinkinderen heringericht. Elly heeft maar vier nachtjes in haar nieuwe bedje geslapen…

Door alle stress en miserie kreeg Luc op de koop toe hartproblemen. “Het was lange tijd onzeker of ik het proces wel zou kunnen volgen”, aldus Luc. “Maar ik wou er per se bij zijn. Van de dokter kreeg ik uiteindelijk groen licht. Maar het was niet eenvoudig. Vooral voor mijn eigen getuigenis had ik veel stress. Ik heb mijn getuigenis niet kunnen afleggen zoals ik wou, helaas.”

Begrafenis

In de 25 jaar celstraf kunnen Luc en Inge zich vinden. “Ook al hebben wij als nabestaanden levenslang gekregen en volgt voor hem nog een leven na de gevangenis”, bedenkt Luc. “Een albumpje van Elly bekijken, kan ik nog altijd niet”, vult Inge aan. Stefanie had liever de maximumstraf van 30 jaar horen uitspreken. “1 jaar cel voor elk levensjaar dat hij Elly heeft afgenomen, dàt was pas rechtvaardig geweest”, aldus Stefanie. Voor haar, haar ouders, haar ex Davy en zijn ouders volgt nu het proces is afgelopen nog een moeilijk moment. “De definitieve begrafenis van Elly”, fluistert Stefanie. “Tot nu was haar lichaampje nog niet vrijgegeven door het gerecht. Ze ligt op de begraafplaats in Oosteeklo nog verzegeld in een witte lijkzak in haar kistje. We willen absoluut nog op een mooiere manier van haar afscheid nemen, als een prinsesje.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer