Philippe Dejaegher, Liesbet Maddens, Jorgen Deman en Axel Ronse van N-VA (links), met enkele flessen voor Matti Vandemaele, Philippe Avijn en Cathy Matthieu van Groen (rechts).
Henk Deleu Philippe Dejaegher, Liesbet Maddens, Jorgen Deman en Axel Ronse van N-VA (links), met enkele flessen voor Matti Vandemaele, Philippe Avijn en Cathy Matthieu van Groen (rechts).

N-VA schenkt flessen wijn aan Groen: “We stappen niet mee in de groen-rode belastingsgolf”

Ludieke actie in de raadzaal voor aanvang van de gemeenteraad maandagavond, waar de N-VA-fractie enkele flessen wijn wegschonk aan de concullega’s van Groen. “Ik viel achterover toen ik las dat Groen een zoveelste pestbelasting wil invoeren, waarbij je verzamelingen zoals een dure wijncollectie zou moeten aangeven”, zegt N-VA-fractieleider Philippe Dejaegher. “‘Fake news’, de middenklasse wordt niét aangesproken”, reageert Groen-gemeenteraadslid Matti Vandemaele.

Volgens N-VA wil Groen een vermogenskadaster laten aanleggen, waarbij je bijvoorbeeld ook verzamelingen zoals een dure wijncollectie zou moeten aangeven bij de fiscus. “Ik geniet ervan om ‘s avonds een wijntje uit mijn collectie te drinken. Ik heb geen zin om nu in detail uit te rekenen hoeveel mijn collectie waard is, om er vervolgens op belast te worden. Ik schenk daarom ludiek enkele flessen aan Groen, zodat ik minder belastingen zal hoeven te betalen. Geen Château Pétrus, het zijn enkel flessen waarvan het niet te veel pijn doet om ze weg te geven (lacht)”, aldus Dejaegher. “We vinden het voorstel van Groen nogal bizar”, vult N-VA-raadslid Liesbet Maddens aan. “We maken er een statement mee. Het is belangrijk dat de kiezer weet dat N-VA niet meestapt in de groen-rode belastingsgolf”, stelt Kortrijks N-VA-voorzitter Jorgen Deman.

Het is uitermate triestig dat N-VA zich tot dit soort leugens verlaagt”

Matti Vandemaele (Groen)

Leugens

“Het gaat niet over kleine zaken, de middenklasse wordt niet opnieuw aangesproken”, zegt Matti Vandemaele van Groen. “Het is pas als de waarde de kaap van 1 miljoen euro haalt en je er daar extra voor laat verzekeren, bijvoorbeeld bij een erg waardevolle kunstcollectie, dat het opgenomen wordt in je vermogen. Het gaat niét over enkele flessen wijn of een geërfd schilderij. Ons voorstel tot een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens heeft net als bedoeling om niet opnieuw de factuur bij de middenklasse te leggen, maar bij de grootste vermogens. Open Vld en N-VA werpen zich op als de vakbond van de superrijken. We zijn als gevolg wereldkampioen in het heffen van belastingen op arbeid. De middenklasse betaalt vandaag 74 procent van de belastingen. Dat is niet eerlijk. Groen wil de lasten op arbeid voor de lage en middeninkomens verlagen. Het is uitermate triestig dat N-VA zich verlaagt tot dit soort leugens.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • daniel budenaerts

    De belastingsgolf van minister Johan Van Overtveldt hebben we al achter de rug : hij verdient dit jaar geen B-attest , maar wel zijn C4 formulier. NVA is kampioen van nieuwe taksen en hogere indirecte belastingen;nu nog langer werken vooraleer je op pensioen kan gaan. De verandering werkt.

Lees meer