4 De huidige verantwoordelijken van het dierenasielcentrum met de toekomstige uitbaters.
Maxime Petit De huidige verantwoordelijken van het dierenasielcentrum met de toekomstige uitbaters.

Nieuwe uitbaters voor dierenasiel De Grensstreek, en ze zorgen voor frisse wind: “Kat adopteren? We zoeken een geschikte match”

Vanaf januari zijn Brenda Devos (40) en Sylvie Ossieur (49) uit Wevelgem de nieuwe uitbaters van dierenasiel De Grensstreek. Ze zoeken een nieuwe naam en zullen het asiel nieuw leven inblazen. Een tipje van de sluier? Als potentieel baasje zal je voortaan gematcht worden aan je ideale kat, op basis van een vragenlijst. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat een dier in het juiste gezin terechtkomt”, zeggen Brenda en Sylvie. Ze hebben er beiden heel veel zin in.

De nieuwe uitbaters moeten het dierenasiel De Grensstreek, dat dieren opvangt uit Menen, Wevelgem en Ledegem, nieuw leven inblazen. Voor het asiel was de dagelijkse werking moeilijk geworden. De aanstelling van nieuwe uitbaters betekent ook het afscheid van Monique Blancke (67), die meer dan 20 jaar de bezielster was. “Het gebouw is te oud en versleten en er waren nog wel wat problemen”, zegt de huidige uitbaatster Monique Blancke. “Ik heb dat destijds aangekaart bij de gemeenten, maar kreeg daar nooit een deftige reactie op. Nu hebben ze beslist dat ze met een nieuwe ploeg verder willen. Natuurlijk doet het pijn dat ik er moet mee stoppen na al die jaren. Maar ik voel wel dat er meer ondersteuning zal worden gegeven, wat alleen maar goed kan zijn voor de dieren. Ik ben ondertussen ook 67 jaar, en dat is een mooie leeftijd om met pensioen te gaan.” 

Droomjob

De burgemeesters en schepenen bedanken Monique voor haar jarenlange inzet. “We gaan het asiel van dichterbij opvolgen, want in het verleden is dit te weinig gebeurd”, beaamt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) van Wevelgem. De nieuwe uitbaters Sylvie en Brenda zien het alvast helemaal zitten. “Voor mij is dit eigenlijk een droomjob”, vertelt Brenda Devos. “Ik hou enorm van dieren. Thuis hebben we twee honden, drie katten, één papegaai, een muis en veel vissen. Daarnaast ben ik fiscalist van opleiding, iets wat in het asiel ook van pas zal komen.” Sylvie is al langer bezig met het welzijn van dieren via haar kattenoppasdienst Felix Fortuna en werd aangesproken om het asiel over te nemen.

4 Monique Blancke bij één van de honden, enkele jaren geleden.
Maxime Petit Monique Blancke bij één van de honden, enkele jaren geleden.

Meet Your Match

Sylvie en Brenda zullen nieuwe gezinnen zoeken voor de dieren via ‘Meet Your Match’, een systeem dat overgewaaid is uit de Verenigde Staten. “Kandidaten voor adoptie zullen een vragenlijst moeten invullen en zo gelinkt worden aan dieren die bij hen passen”, klinkt het. “De katten worden als eersten onderworpen aan een persoonlijkheidstest, zodat we weten wie een schootkat en wie een wilde kat is. Zo kunnen we ervoor zorgen dat een dier in het juiste gezin terechtkomt.” Op termijn wil het asiel dat systeem ook toepassen bij de honden. Sylvie en Brenda starten sowieso in het oude asielcentrum op de LAR in Rekkem. Het huurcontract loopt wel af op 31 maart volgend jaar. “We zijn in gesprek met de eigenaar om het pand opnieuw te huren”, zegt schepen van Dierenwelzijn in Menen, Virginie Breye (NV-A). “De locatie is daar heel goed, niemand heeft er last van het asiel.” 

Opknapbeurt

Indien het asiel er ook na 31 maart blijft, zal het gebouw sowieso een opknapbeurt moeten krijgen. De stad bekijkt ook of een nieuw gebouw op een andere locatie mogelijk is. Het nieuwe dierenasiel zoekt intussen vrijwilligers die willen instaan voor onder andere het ophalen van dieren, vervoeren, schoonmaken, opvanggezinnen, en nog meer. Het asiel zoekt ook nog een nieuwe naam. Suggesties kan je geven tot en met 11 december. Uit de inzendingen worden drie kanshebbers gekozen, waarop dan gestemd zal kunnen worden. Meer info over het asielcentrum vind je op de Facebookpagina ‘Nieuw dierenasiel Menen-Wevelgem-Ledegem.’

4 Brenda en Sylvie zijn de nieuwe verantwoordelijken van het dierenasielcentrum.
Maxime Petit Brenda en Sylvie zijn de nieuwe verantwoordelijken van het dierenasielcentrum.
4 Er daagden heel wat sympathisanten op voor de voorstelling van de nieuwe verantwoordelijken van het dierenasielcentrum.
Maxime Petit Er daagden heel wat sympathisanten op voor de voorstelling van de nieuwe verantwoordelijken van het dierenasielcentrum.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hannes Delombaerde

    Een asiel runnen maar zelf geen koten willen uitkuisen?? Hoe gaat dat?

Lees meer