Onze tips voor het weekend: van een BK voor de arm der wet tot meerijden met oude legerjeeps

1. Roeselare – Roeselare Bevrijd

4 Roeselare herdenkt de bevrijding door de Polen.
Joke Couvreur Roeselare herdenkt de bevrijding door de Polen.

Roeselare keert op zaterdag 18 en zondag 19 mei 75 jaar terug in de tijd. Heel het weekend kan je via verhalen, getuigenissen, foto’s, tanks, legervoertuigen, re-enacters en toneelacts ontdekken hoe Roeselare in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 september 1944 bevrijd werd door de eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Dit zonder de stad te verwoesten en zonder talloze burgerslachtoffers, maar dankzij de hulp van het Roeselaars scoutsmeisje Simonne Brugghe. Op negen locaties ontdek je telkens een stukje van de puzzel. Je bepaalt zelf je parcours en het evenement is gratis. Iedereen is doorlopend welkom op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Alle details van de locaties en een plannetje op http://www.visitroeselare.be.

2* Izegem – Isotopia

4 Isotopia palmt het Blauwhuispark in.
VDI Isotopia palmt het Blauwhuispark in.

Isotopia pleegt zondag 19 mei opnieuw een culturele coup op Izegem. Je kan in het Blauwhuispark terecht waar voor het kasteel de jaarlijkse plantenbeurs ‘Tuin & sfeer’ bloeit, en achter het kasteel waan je je in een echt circus: vier straattheateracts met ‘circus’ als thema. Op het terras van ‘Den Hof’ verschijnt een uniek podium waar de Koninklijke Harmonie van de Congregatie en de Koninklijke Stadsfanfaren concerteren en er een workshop muziekinstrumenten plaatsvindt. Voor de kinderen is er ook nog grime, gekke kapsels, workshops circustechnieken … De toegang tot Isotopia is gratis. Iedereen is welkom in het Blauwhuispark langs de Gentseheerweg vanaf 10 uur. Meer op www.isotopia.be.

3* Poperinge – Smoefelen en Roefelen

4  Smoefelen en Roefelen: fietsen, proeven en genieten
Toerisme Poperinge Smoefelen en Roefelen: fietsen, proeven en genieten

Toerisme Poperinge organiseert op zondag 19 mei een gratis fietstocht waarbij je de verborgen pareltjes uit elk dorp ontdekt en onderweg proef je verschillende streekhapjes. De fietstocht ‘Smoefelen en Roefelen’ is een tocht van 39 kilometer en start aan het Hopmuseum in Poperinge. Onderweg kan je onder meer de oorlogsbarak op Kasteeldomein De Lovie bezoeken, zie je de pottenbakker aan het werk bij Stefan’s Pottery en krijg je in veel horecazaken een extraatje zoals een bordje streekhapjes bij aankoop van een streekbiertje. Wie onderweg graag picknickt, kan een picknickrugzak met streekproducten van L’Héritage bestellen via: https://lheritage.be/nl/product-categorie/streekpicknick/picknickpakketten/. Gratis inschrijven kan tussen 10 en 14 uur aan het Hopmuseum langs de Gasthuisstraat 71. Meer info via www.toerismepoperinge.be.

4* Zonnebeke - BK Wielrennen voor Politie en Veiligheidsdiensten

Het Belgisch kampioenschap wielrennen voor politie en veiligheidsdiensten vindt dit jaar plaats in Zonnebeke. Politiezone Arro Ieper tekent voor de organisatie op zaterdag 18 mei. Om 14 uur wordt het startschot gegeven voor de deelnemers in de categorieën + 40, + 50 en dames. Zij krijgen een licht glooiend parcours van 62 kilometer voorgeschoteld. Om 16 uur komt de categorie -40 aan de start. Zij moeten 70 kilometer afhaspelen. Wil je graag jouw favoriete politieagent(e) of brandweerman – of vrouw naar de overwinning schreeuwen? Het epicentrum van het BK is café D’oude timmerie langs de Roeselarestraat 46.

5* Menen – Gezinshappening

4 De Gezinshappening neemt je mee naar Azië om te sumoworstelen.
Ronny De Coster De Gezinshappening neemt je mee naar Azië om te sumoworstelen.

Reis de wereld rond dankzij de Gezinshappening georganiseerd door de stad Menen. Op zaterdag 18 mei zijn alle ouders met kinderen tot 16 jaar welkom in het Park Ter Walle langs de J&M Sabbestraat voor gratis activiteiten waarbij je zogezegd de wereld rondreist in één namiddag. Zo waan je je tijdens het sumoworstelen in Azië, met de casinospelen in Amerika, bij het schilderen zoals de Aboriginals in Australië en bij het dansen in Afrika. De Gezinshappening kadert binnen de Week van de Opvoeding en is een samenwerkingsverband tussen 18 diensten die in Menen werkzaam zijn rond opvoeding, armoede en/of gezinsondersteuning. De Gezinshappening start om 14 uur en loopt op z’n einde tegen 17 uur.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer