De vestiging van Ladbrokes in de Moeskroensestraat in Menen
Hans Verbeke De vestiging van Ladbrokes in de Moeskroensestraat in Menen

Overvallers Ladbrokes op wie politie het vuur opende,
riskeren tot 37 maanden cel

De vier jonge overvallers uit Moeskroen en Ronse die in januari 2017 het gokkantoor Ladbrokes langs de Moeskroenstraat overvielen, riskeren tot 37 maanden cel. Toen ze met hun auto vluchtten, reden ze bijna een agent aan die niets anders kon dan schoten te lossen, één van de overvallers werd geraakt aan het been. 

Drie jongemannen uit Moeskroen en één 26-jarige man uit Ronse reden op 22 januari 2017 omstreeks 20.40 uur naar het gokkantoor Ladbrokes in de Moeskroenstraat. Ze deden dat met een gestolen witte Volvo C30. Abou-Bakary (25) uit Moeskroen en Jason V. (26) uit Ronse stapten uit de auto en bedreigden de poetsvrouw met vuurwapens. “Ze duwden haar in de hoek en ze moest de code geven”, zei de procureur. Toen bleek dat de dame de code niet had, liepen ze opnieuw naar buiten. Ondertussen had de politie in Menen al een signaal gekregen dat ze moesten uitkijken naar het gestolen voertuig. Eén merkte kort na de overval de poetsvrouw op die volledig overstuur was, en merkte daarna ook de gestolen auto op. De vier beklaagden vluchtten. “Ze reden over het voetpad en ramden stilstaande auto’s, reden een parkeerautomaat en een snoepautomaat omver. Het leek wel een actiefilm”, pleitte de advocaat van de agenten. “Twee agenten slaagden erin om de auto tot stilstand te laten komen en lossen een waarschuwingsschot. Op een bepaald moment rijden ze toch weer weg waardoor een agent moet uitwijken om niet omvergereden te worden. “Hij lost drie schoten in de richting van de auto om zijn eigen leven te kunnen redden”, pleitte de advocate. Bestuurder Mohamed E. (25) wordt geraakt aan zijn been, maar raakt niet ernstig gewond, ze slagen er wel in weg te rijden. Eén van hen kon door de Belgische politie opgepakt worden, de andere drie werden later door de Franse gendarmerie opgepakt. 

Schadevergoeding

De twee agenten die zich burgerlijke partij stellen tegen de vier criminelen vragen elk een schadevergoeding van 2.500 euro. “Beiden verkeerden na het incident in shock en één van hen was acht dagen arbeidsongeschikt”, zei zijn advocate. De advocaten van de beklaagden vragen zich af of de schoten echt wel nodig waren. “Ze waren met hun auto tot stilstand gekomen en de agent stond op een bepaald moment één meter van hen”, pleitte één van hun advocaten. “Moesten ze dan schrik hebben voor hun leven en schoten lossen? Ik betwijfel het.” De beklaagden worden ook verdacht van een overval op een gokkantoor van Ladbrokes in Moeskroen een week voor de feiten in Menen. Allen ontkennen iets met die zaak te maken te hebben. De twee mannen die de overval zelf pleegden, riskeren 37 maanden en twee jaar cel. De bestuurder van de gestolen auto riskeert 37 maanden gevangenisstraf en een vierde inzittende riskeert 15 maanden gevangenisstraf. Allen riskeren ook fikse geldboetes. Vonnis op 27 mei.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer