3 Het bidprentje van Francis Rodenbach, op een bloemenkrans.
Henk Deleu Het bidprentje van Francis Rodenbach, op een bloemenkrans.

Pakkend afscheid van Cis Rodenbach (44): “Lieve papa, dank je voor alles. We zullen je missen in alle kleuren”

Honderden mensen namen woensdagmiddag in de Sint-Maartenskerk afscheid van Francis Rodenbach (44). De bekende politicus en volksfiguur overleed een week geleden onverwacht. Tijdens de uitvaart werd een brief in naam van zijn oogappels Arthur (3) en Renée (3) voorgelezen. “Lieve papa, dank je voor alles. We zullen je missen in alle kleuren”, aldus de kinderen. Het was geen geheim dat Cis het de laatste jaren moeilijk had. “Maar we willen hem voor altijd herinneren als de goedlachse levensgenieter”, vertelde zijn broer en priester Alexander.

Dat Cis Rodenbach een toffe pé was, voor wie veel mensen sympathie hadden, is een understatement. Zo stond er voor de aanvang van de uitvaart een rij tot aan de Grote Markt, voor de rouwgroet in de Sint-Maartenskerk. In de kerk waren er veel te weinig stoelen. Velen volgden de dienst rechtstaand. Onder de aanwezigen ook heel wat politici zoals de familie De Clerck en burgervaders Kurt Vanryckeghem van Waregem, Francis Benoit van Kuurne en Vincent Van Quickenborne van Kortrijk. Ook volksvertegenwoordiger Hendrik Bogaert was er.

Je gaf ons de warmste en stevigste knuffels en liet ons om de kleinste dingen lachen

Boudewijn en Patricia, in naam van kinderen Arthur en Renée

Stevigste knuffels

Cis was fier op zijn kinderen. Arthur en Renée zagen goed drie jaar geleden het levenslicht, drie maanden te vroeg. De tweeling was er niet bij op de uitvaart. Er lagen wel twee knuffels en twee tekeningen op zijn kist. Patricia en Boudewijn, zus en broer van Cis, lazen in naam van Arthur en Renée een aangrijpende brief voor: “Lieve papa, je waakte over ons en bleef altijd in een goede afloop geloven. Je gaf ons de warmste en stevigste knuffels en liet ons om de kleinste dingen lachen. Zo was samen pannenkoeken eten met jou altijd een feest. Want je gaf ons altijd stiekem een extra portie suiker. Lieve papa, dank je voor alles. We zullen je missen in alle kleuren.”

3 Er stond een hele lange rij, voor de rouwgroet.
Henk Deleu Er stond een hele lange rij, voor de rouwgroet.

De twinkeling in zijn ogen verdween. Zijn grote levenslust doofde. Zijn grappen vielen stilaan weg.

Broer en priester Alexander Rodenbach

Getekend 

Francis stapte 34 jaar op krukken rond omdat hij maar één been had. “Cis, in de zomer van 1974 geboren, was een opgewekt zonnekind”, vertelde zijn broer Alexander. “Een levenslustige jongen. Tot de ziekte (botkanker, red.) op 10-jarige leeftijd toesloeg. Zijn rechterbeen moest weggenomen worden. Een lange lijdensweg volgde, onder meer door de chemotherapie. Maar Cis vocht er zich door. Elke dag op één been verder gaan vroeg wel veel van hem. Hij bleef de wonde van zijn beperking voelen. Een reeks zware tegenslagen verlamde hem (mentaal, red.), waardoor hij stilaan in zichzelf opgesloten raakte. Hij streed drie donkere jaren op karakter tegen pijn, angst en verdriet. De twinkeling in zijn ogen verdween. Zijn grote levenslust doofde. Zijn grappen vielen stilaan weg. Velen hebben hem geholpen, gesteund en moed ingesproken. Maar hij was getekend door de strijd en het uitzichtloos lijden.”

Het hakt er héél diep in, maar het is voor Cis misschien een verlossing geweest.

deken Geert Morlion

Verlossing

Het werd Cis uiteindelijk te veel. Hij besliste om uit het leven te stappen, wat deken Geert Morlion treffend verwoordde tijdens de uitvaartdienst: “De laatste jaren waren mentaal een hel voor hem”, stelde Geert Morlion onomwonden. “Hij zat in een tunnel zonder vensters en deuren, met alleen maar duisternis. Het moet verschrikkelijk geweest zijn om zo te leven. We kunnen alleen maar enorm veel respect hebben voor de moed en de kracht waarmee hij streed. Maar op het einde is het toch te veel geworden voor hem. Het hakt er héél diep in, maar het is voor Francis misschien wel een verlossing geweest. Velen hebben het gevoel dat ze hem niet konden helpen. We zijn hier nu allemaal samen. Dàt is het belangrijkste.”

Hij gaf veel mensen kleur in hun leven. Hij blijft voor altijd in ons hart.

Broer en priester Alexander Rodenbach

Goedlachse levensgenieter

Hoezeer de laatste jaren hem ook getekend hebben, ze tonen niet wie Francis echt was. “Cis beleefde mooie jaren bij de scouts en werd na zijn studies cultuurfunctionaris voor de stadsschouwburg in Kortrijk en het OC in Bellegem”, vertelde broer Alexander. “Hij werd gebiedswerker in Bellegem, Rollegem en Kooigem. Iets wat hij met hart en ziel deed. Hij had zo veel talent. Hij kon zijn personeel enthousiasmeren, stond dicht bij de mensen en had een enorm gevoel voor humor. Een volksfiguur, die zijn collega’s met kleine attenties verraste. Hij hield hen op de been, ook op moeilijke momenten. Hij zat in het bestuur van de wielerwedstrijd Kortrijk Koerse, voetbalde bij Amp Football Belgium (een team van sportievelingen die een arm of been mankeren, red.) en was een trouwe supporter van KV Kortrijk. Hij waagde een sprong door zich politiek te engageren (bij CD&V, red.) en werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 met glans verkozen. We willen hem voor altijd herinneren als de goedlachse levensgenieter. Altijd klaar met een grap of plagerij, maar ook bereid om te luisteren, met zijn grote hart. Hij had graag volk om zich heen en kon als geen ander mensen raken en warm maken voor een groter doel. ‘Op karakter’ was zijn lijfspreuk. Hij realiseerde ondanks zijn handicap onnoemlijk veel. We zijn daar fier op. Hij gaf veel mensen kleur in hun leven. Hij blijft voor altijd in ons hart”, aldus broer Alexander.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be

3 De kerk zat afgeladen vol. Er waren stoelen te kort.
Henk Deleu De kerk zat afgeladen vol. Er waren stoelen te kort.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer