13 CEO Caroline Van Marcke.
Maxime Petit CEO Caroline Van Marcke.

Sanitairspecialist Van Marcke stelt indrukwekkend CO2-neutraal distributiecentrum voor: “Investering van 75 miljoen euro in efficiëntie en duurzaamheid”

Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke. Het complex van 90.000m² moet de vroegere gebouwen op de Pottelbergsite vervangen en brengt daarmee alle diensten en afdelingen onder hetzelfde dak. Een investering van 75 miljoen euro.

Het familiebedrijf viert in september haar 90ste verjaardag en de kroon op het werk is ongetwijfeld het volledig nieuwe distributiecentrum EDC (Excellent Distribution to Customers) op LAR-Zuid aan de grens met Rekkem en Aalbeke. Het is de grootste investering in de geschiedenis van Van Marcke. De nadruk ligt vooral op efficiëntie en duurzaamheid. “Door alle diensten en afdelingen onder één en hetzelfde dak te plaatsen is de efficiëntie verhoogd. Het EDC is verder uitgerust met een geautomatiseerd opslagsysteem waardoor 80% van alle orders automatisch gebeurt. Bovendien nam Van Marcke recent haar eerste stapelrobot ‘Gloria’ onder de vleugels”, zegt CEO Caroline Van Marcke. Door die automatisering komen er geen extra jobs in het distributiecentrum. “Maar dankzij onze constante groei gaan er ook geen jobs verloren”, voegt Caroline er ook meteen aan toe. “Al onze vaste werknemers blijven aan boord maar we beperken voortaan het aantal interimkrachten.”

Eigen waterzuiveringsinstallatie

Qua duurzaamheid wil het bedrijf een voortrekkersrol blijven spelen. Caroline Van Marcke noemt zichzelf dan ook een klimaatactiviste. “Het EDC is een huzarenstuk op het vlak van ecologische technieken”, zegt ze trots. “Het is een volledig CO2- neutraal en wateronafhankelijk gebouw. De logistieke diensten zorgen voor minder verpakkingsafval en een beperking van de vrachtwagenkilometers. Onze eigen waterzuiveringsinstallatie met een opslagcapaciteit van 500.000 liter water zorgt ervoor dat we bijna 100 dagen zonder water van het openbare net kunnen overleven. Ons dak wordt tegen september uitgerust met 16.000 vierkante meter zonnepanelen waarmee we duizenden gezinnen van elektriciteit kunnen voorzien. Daarmee worden we koploper in België. Alleen logistiek bedrijf Katoen Natie komt in onze buurt.”

3,8 miljoen producten

De bouw van het distributiecentrum werd op amper 11 maanden gerealiseerd. “Een record”, weet Van Marcke. “Om onze 3,8 miljoen producten te verhuizen van de vroegere site op de Pottelberg naar hier deden we er ook amper 10 maanden over. Tijdens onze verhuis bleven we altijd operationeel wat op zich ook al een grote prestatie is.”

Over de nieuwe bestemming van de voormalige site in de Weggevoerdenlaan zijn er nog geen knopen doorgehakt. “De besprekingen met het stadsbestuur zijn aan de gang”, verduidelijkt de CEO. “Het staat wel vast dat de site van 17ha die vrijkomt ook een referentiepunt moet vormen op vlak van duurzaamheid. Deze opportuniteit mogen we niet laten liggen. Het is de bedoeling dat er hier een ecologische mix komt van onder meer onderwijs, wonen en ambacht.”

13 Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke.
HOL Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke.
13 Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke
Maxime Petit Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke
13 Het gigantische magazijn.
Maxime Petit Het gigantische magazijn.
13 Een machine van 9 meter lang.
Maxime Petit Een machine van 9 meter lang.
13 Het gigantische buizenmagazijn.
Maxime Petit Het gigantische buizenmagazijn.
13 Vrachwagens kunnen binnen gelost en geladen worden.
Maxime Petit Vrachwagens kunnen binnen gelost en geladen worden.
13 Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke.
Maxime Petit Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke.
13 Hoewel hypermodern, is toch niet alles er geautomatiseerd.
Maxime Petit Hoewel hypermodern, is toch niet alles er geautomatiseerd.
13 Stapelrobot 'Gloria'.
Maxime Petit Stapelrobot 'Gloria'.
13 Het gigantische magazijn.
Maxime Petit Het gigantische magazijn.
13 CEO Caroline Van Marcke.
Maxime Petit CEO Caroline Van Marcke.
13 De voorzijde met grote parking.
Maxime Petit De voorzijde met grote parking.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lorenzo Willaert

    Jammer dat er geen bouwvergunning is voor dit gebouw.

Lees meer